Guvernerka Narodne banke Srbije obećava rješenje za loše kredite

Dodajte komentar

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocijenila je da se prvi rezultati na rješavanju problema “loših kredita” poslovnih banka mogu očekivati već početkom iduće godine, prenosi Bizlife.rs.

Ona je novinarima u NBS rekla da sa mjesta guvernera može da obeća da se u rješavanju tog problema neće posezati za brzim rješenjima i “rješenjima koja će navodno dati rezultate u nekom kratkom roku, a u stvari samo stvoriti još veće probleme”.

Uz napomenu da ne zna kakvo će biti rješenje, ona je istakla da treba oprezno pristupiti tom poslu i da misli da rješenje nikako neće moći da bude jednostavno isknjižavanje problematičnih kredita, odnosno kako je to nazvala “brisanje gumicom”, jer nikom ne trebaju banke koje će na silu prikazati manji profit ili gubitak.

Prema njenim riječima, rješenje je realna ekonomija, rješenje je podizati životni standard u smislu da se zadužuju i kreditno budu sposobni građani, a da sa druge strane može da se zadužuje privreda koja ima plasman proizvoda.

“Tu će banke morati da preuzmu onaj dio tradicionalnog rizika, koji će dijeliti sa svojim klijentom koji uzme kredit, a ne da se bave najsigurnijim i najunosnijim poslovima koji se zove plasman u hartije od vrednosti”, rekla je Tabakovićeva.

Kako je istakla, niko neće sprječavati da neko ko ima novca diverzifikuje svoj kreditini portfolio tako što će ulagati i u granu koju procijeni da mu je pofitabilna, ali NBS “neće dozvoliti da se rizici, odnsno troškovi loših odluka, prevale na skupe kredite građanima, kako to obično i biva”.

“Nije pravedno da građani i zdravi dio privrede trpi lošu procjenu rizika u banakama za kredite koji su se na kraju ispostavili problematičnim”, istakla je Tabakovićeva.

Rješavanje problema loših kredita, koji su u Rumuniji, Albaniji i Srbiji bukvalno blokirali kreditnu aktivnost, u samom sporazumu sa MMF postavljeno je kao jedan od stubova za stabilnost finansijskog sistema.

“Upravo zbog toga postoji radna grupa na nivou NBS i Ministarstava finasija privrede, pravde i svih ostalih koji žele da nam pomognu da taj problem riješimo”, rekla je Tabakovićeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *