Ford povlači 442.000, Honda još 340.000 vozila zbog vazdušnih jastuka

Američki proizvođač vozila Ford povući će sa tržišta 442.000 vozila zbog dva različita kvara, koja su izazvala četiri lakša udesa, bez povrijeđenih osoba, saopšteno je iz te kompanije.

Oko 423.000 vozila proizvedenih 2011. i 2013, i to modela „ford taurus“, „fleks“, „linkoln“ i „merkuri“, biće povučeno zbog lažnog električnog kontakta na volanu, što može izazvati probleme u upravljanju vozilom, objašnjava ovaj proizvođač, a prenosi AFP.

Kako se navodi, vlasnici tih automobila moći će kod svojih prodavaca da dobiju reprogramiranje softvera ili zamjenu sistema upravljanja.

Druga grupa vozila, oko 19.500 modela „ford mustang“ iz 2015, biće servisirana zbog problema s pregrijavanjem motora, koji može oštetiti rezervoar goriva i izazvati curenje, i narušiti sistem ručnog kočenja.

Fordova vozila koja se povlače sa tržišta nalaze se na putevima SAD-a, Kanade i Meksika, prenose agencije.

Japanski proizvođač vozila, „Honda motor“, povući će još 340.000 vozila sa japanskog tržišta, kako bi zamijenio defektne vazdušne jastuke proizvođača „Takata“, saopšteno je iz te kompanije.

Treći najveći proizvođač vozila u Japanu je nedavno najavio povlačenje 4,8 miliona vozila opremljenih „Takatinim“ jastucima, prenosi Rojters.

Tako je ukupan broj vozila koja su morala biti skonjena sa tržišta zbog rizika od neispravnih jastuka istog proizvođača dostigao 36 miliona, počev od 2008.

Problematični „Takatini“ vazdušni jastuci, koji mogu da eksplodiraju i izbace u unutrašnjost vozila komade metala, izazvali su smrt šestoro ljudi i to baš u automobilima „Honde“, koja je iz tog razloga dosad sa tržišta povukla više od 10 miliona vozila, prenose agencije.

CAPITAL.BA

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *