Provjerite i obrišite aplikacije koje vas špijuniraju na Facebook-u

Svakom novom verzijom Facebooka na dnevni red dolaze mjere zaštite naših ličnih podataka, no kod aplikacija koje za login koriste Facebook, za nepromišljeno klikanje potvrdnih odgovora prilikom instalacije, odgovorni smo isključivo mi.

Naime, neke od tih aplikacija kada nam omogućavaju pristup ujedno traže i pristup svim našim podacima, pa čak i mogućnost njihovog dijeljenja, poput npr. nedavno popularnog testa idealnog cimera. Provjerite šta ste sve do sada instalirali i onemogućite dalji pristup aplikacijama koje više ne koristite kroz par sigurnosnih mjera.

1. Pristupite podešavanjima

Pristupite sigurnosnim podešavanjima aplikacija klikom na ikonu katanca u gornjem desnom uglu ili odabirom Settings-Apps-App Settings-Show All.

2. Čišćenje može početi

Jednom kada imate pred sobom sve aplikacije koje koristite ili ste zaboravili da koristite, čišćenje može početi. U ponudi su Edit Settings i Remove opcije, ali važno je znati da brisanje aplikacije ne uklanja informacije koje je o vama prikupila.

3. Dubinsko čišćenje

Ako želite da budete baš sigurni da vas više ne osluškuje aplikacija, u  nekim slučajevima će biti potrebno putem App Centra da kontaktirate kompaniju koja ih je razvila i zatražiti uklanjanje vaših podataka.

4. Potpuni reset

Veliki reset je moguće postići i odabirom opcije Disable Platform na Apps, Websites and Plugins, ali to onda i onemogućava dalje pristupe aplikacijama koje zahtijevaju Facebookov login te briše dosadašnje postove i rezultate vezane uz aplikaciju.

Izvor: 24.hr

Check Also

Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.