Pad evropskih berzi

Akcije na evropskim berzama bilježe jutros pad, prateći gubitke na američkom finansijskom tržištu nakon što je Dženet Jelen, predsjednik američke Uprave Federalnih rezervi, rekla da centralna banka SAD ove godine planira da poveća kamatne stope.

Američke akcije pale su juče, nakon što je Jelenova rekla da je privreda na putu rehabilitacije poslije lošeg prvog kvartala i opadanja povoljnih tokova u zemlji i inostranstvu.

Francuski berzanski indeks CAC 40 pao je za 0,4 odsto, a španski IBEKS za jedan odsto.

Španski indeks oslabio je nakon što je vladajuća Narodna partija zabilježila slabiji rezultat na regionalnim i lokalnim izborima, na kojima su glasači kaznili premijera Marijana Rahoja zbog četiri godine oštrih rezova u potrošnji i niza korupcijskih skandala.

Očekuje se da će obim trgovanja u Evropi biti „tanak“ jer je tržište u nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, Njemačku i SAD bilo zatvoreno zbog praznika.

Italijanski berzanski indeks FTSE MIB oslabio je za 1,4 odsto, sa akcijama u automobilskoj kompaniji „Fijat Krajsler“ koje su pale za 2,5 odsto.

„Njujork tajms“ je objavio ovog vikenda da je šef kompanije Serđo Markione poslao imejl šefu „Dženeral motorsa“ Meri Bari u martu, u kojem predlaže spajanje proizvođača automobila, ali je predlog odbijen.

Capital

Check Also

Baranin nedozvoljenom prodajom MSC kontejnera zaradio skoro 260.000 eura

Službenici Uprave policije u Baru su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.