Kad šefovi velikih banaka krivicu za kršenje zakona svale na nekoliko pojedinaca

Dodajte komentar

Nakon što je pet velikih banaka priznalo krivicu za manipulaciju kursnim listama zbog koje će platiti 5,8 milijardi dolara, šefovi okrivljenih banaka su krivnju svalili na nekoliko pokvarenih pojedinaca.

„Shvatam frustracije naših kolega i dioničara zbog nekoliko pojedinaca koji su ugrozili ugled naše kompanije i cjelokupne djelatnosti“, napisao je direktor Barclaysa Antony Jenkins u izvještaju kojim je objavio da će banka priznati krivicu.

Direktor JPMorgana Jamie Dimon je krivicu takođe svalio na nekoliko zapooslenih. „Iz ovoga možemo izvući pouku da ponašanje manje grupe ili samo jednog zaposlenog može učiniti štetu svima nama“, poručio je Dimon koji je na čelu banke bio cijelo vrijeme dok se odigravalo kršenje zakona.

Najavljen je nastavak istrage

Barclays i JPMorgan su optužene da nisu otkrile i sankcionisale ilegalnu saradnju svojih zaposlenih u namještanju kursnih lista. Američki regulatori kažu da je jedan od tragova, koji su propustili da istraže, chat soba naziva „kartel“, u kojoj su trgovci razmjenjivali informacije o transakcijama klijenata i odlučivali kako će trgovati u svoju korist.

Direktor Citigroupa Michael Corbat je poručio da je prioritet banke bila i ostala kultura etičkog ponašanja. Dodao je kako je interna istraga dosad rezultirala s devet otkaza. U RBS-u su krivicu za kršenje zakona svalili na jednog trgovca valutama, ali direktor RBS-a Philip Hampton nije isključio mogućnost da je nekoliko ljudi učestvovalo. „Otpustili smo troje ljudi, a još dvoje je pod istragom“, rekao je Hampton.

Američka državna tuđiteljka Loretta Lynch najavila je nastavak istrage, a izvori bliski istrazi su rekli da bi ministarstvo pravosuđa moglo podići nove optužnice protiv nekih pojedinaca.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *