Srebru slijedi oštra korekcija

Dodajte komentar
Cijene srebra potonule su više od 3 posto u utorak jer jak dolar vrši pritisak na cijene roba. Prema tehničkom analitičaru MacNeill Curryju iz Bank of America Merrill Lyncha to je tek početak oštre korekcije cijene srebra.

– Ako pogledamo cijenu srebra ove godine, vidjećemo da se kreće u vrlo uskom rasponu i da nije bila u stanju da probije nijednu značajniju prepreku, rekao je Curry za CNBC.

Srebro je od poočetka godine poraslo 8 posto, ali još uvijek nije uspjelo dostići najviši nivo u godinu dana od 18,50 dolara iz sredine januara. Ovaj je metal 20 posto niže od svoj jednogodišnjeg maksimuma od 21,63 dolara ostvarenog u julu prošle godine. Curry tvrdi da je inverzija između dolara i metala trebala srebru dati veći podsticaj ove godine. Dolar je, naime, od početka godine oslabio 7 posto.

– Činjenica da nije uspio napraviti bilo kakav jači pomak u posljednja dva mjeseca govori da je nivo otpora na nižim stepenijma, kaže Curry.

Idućih nekoliko nedelja cijena bi trebalo da se kreće između 15 i 17 dolara za uncu, no kad počne padati mogla bi se spustiti sve do 13 dolara što nije viđeno još od 2009. godine, procjenjuje Curry. To je 20 posto manje u odnosu na sadašnju cijenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *