Velika korporacija određuje ko će igrati za brazilsku fudbalsku reprezentaciju?

Dodajte komentar

Ako su istraživanja i navodi Estadaoa (novine iz Sao Pauloa) tačni, svjetski fusbal bi mogao potresti možda i jedan od najvećih skandala u istoriji. Brazilski mediji tvrde kako je nacionalna reprezentacija zapravo marioneta jedne velike korporacije, vjerovatno u vlasništvu jako uticajnih ljudi iz politike i biznisa. Šokanta je vijest da su prema pisanju Estadoa od 2006. godine u brazilsku reprezentaciju pozvani samo “marketniški” interesantni fudbaleri.

O čemu se zapravo radi?

Kompanija pod nazivom ISE, registrovana je na Kajmanski ostrvima i nema ni jednog prijavljenog radnika. Inače, ISE je na neki način podružnica kompnaije Dallah Al-Baraka iz Saudijske Arabije, koja se bavi investicijama u zdravstvu, finansijama, transoportu i uopšte proizvodnji, dugim riječima u svemu pa izgleda i u fudbalu.

Naime, postoji dokument (ugovor) koji datira iz 2006. a potpisao ga je bivši predsjednik saveza Ricardo Teixeira. U ugovoru piše kako isključivo komercijalni parteneri brazilske reprezentacije mogu odlučiti o tome ko će zaigrati u službenim utakmicama, što sugeriše kako trener i njegovi pomoćnici nemaju pravu svrhu selektora.

U ugovoru takođe stoji kako CBF (Brazilski fudbalski savez) mora podnjeti zahtijev ISE-u ukoliko žele da pozove novog igrača u reprezentaciju, osim ako njegova “marketniška vrijednost” nije jednaka onom igraču koji napušta reprezentaciju.

Još jedna bizarna stavka ugovora je da određeni igrači moraju startovati u svakoj utakmici reprezentacije, a ukoliko to nije moguće, CBF mora dostaviti dokumentciju s detaljima o ozljedi zbog koje propušta susret.

Korupcija i fudbal

Svako nepoštovanje ugovora kažnjeno je s oko milion dolara, odnosno CBF-u bi njihov komercijalni partner smanjio naknadu koju im isplaćuju za svaki meč.

Ovakve informacije mogle bi zabrinuti fudbalske fanove širom svijeta. Poznato je odavno da fudbalski klubovi i njihovi vlasnici sve više tretiraju fudbal kao biznis, ali da će nacionalne reprezentacije poput Brazila biti umiješane u ovakve korupcionaške skandale, zvuči kao najveća noćna mora za ljubitelje sporta uopšte.

Gdje postoji veliki novac, očigledno nastupa i korupcija, tada stvari postaju ozbiljne, a igra i sport padaju u drugi plan.

(Telegram)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *