Toyota diže plate direktorima

Dodajte komentar
Japanski proizvođač automobila Toyota planira svojim direktorima povećanje plate 20 posto, nakon što je profit kompanije porastao na rekordni nivo. Kompanija će u fiskalnoj godini koja se završava u martu 2016. isplatiti u prosjeku 54,6 miliona jena (458.000 dolara) za 14 direktora, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Prosječna vrijednost bonusa planiranog za 12 direktora porašće 45 posto na 73,8 miliona jena, ali će taj bonus ipak morati biti odobren na sastanku dioničara koji se održava sljedećeg mjeseca.

Kako ocjenjuje Bloomberg, Toyota je odlučila nagraditi čelne ljude, budući da je neto profit kompanije skočio 19 posto na 2,17 biliona jena u protekloj fiskalnoj godini. Za godinu zaključno s martom 2016, Toyota prognozira rast profita na 2,25 biliona jena, jer je predsjednik kompanije Akio Toyoda povećao efikasnost i unaprijedio ključne modele kao što je sedan “kamri”.

Od 1. aprila ove godine, Toyota je takođe povećala osnovnu mjesečnu platu sindikalno organiziranih radnika u Japanu za 4.000 jena (34 dolara), što je najveće povećanje plata u toj kompaniji od 1993. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *