Toyota diže plate direktorima

Japanski proizvođač automobila Toyota planira svojim direktorima povećanje plate 20 posto, nakon što je profit kompanije porastao na rekordni nivo. Kompanija će u fiskalnoj godini koja se završava u martu 2016. isplatiti u prosjeku 54,6 miliona jena (458.000 dolara) za 14 direktora, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Prosječna vrijednost bonusa planiranog za 12 direktora porašće 45 posto na 73,8 miliona jena, ali će taj bonus ipak morati biti odobren na sastanku dioničara koji se održava sljedećeg mjeseca.

Kako ocjenjuje Bloomberg, Toyota je odlučila nagraditi čelne ljude, budući da je neto profit kompanije skočio 19 posto na 2,17 biliona jena u protekloj fiskalnoj godini. Za godinu zaključno s martom 2016, Toyota prognozira rast profita na 2,25 biliona jena, jer je predsjednik kompanije Akio Toyoda povećao efikasnost i unaprijedio ključne modele kao što je sedan “kamri”.

Od 1. aprila ove godine, Toyota je takođe povećala osnovnu mjesečnu platu sindikalno organiziranih radnika u Japanu za 4.000 jena (34 dolara), što je najveće povećanje plata u toj kompaniji od 1993. godine.

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *