Agrokor među 500 najvećih porodičnih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Koncern Agrokor zauzeo je 272. mjesto na ljestvici 500 najvećih porodičnih kompanija u svijetu, koju je u ssradnji s revizorsko-konsultantskom kompanijom EY izradio i objavio Centar za porodične kompanije Univerziteta St. Gallen u Švajcarskoj.

Na prvom je mjestu američki trgovački lanac Wall-Mart, slijedi njemački Volkswagen, treći je američki koncern Berkshire Hathaway. Listu prvih pet najvećih porodičnih kompanija zatvaraju italijanska investicijska kompanija EXOR te američki automobilski div Ford.

U izradi indeksa porodičnih kompanija Centar je porodičnima definisao one kompanije u kojima, kada se radi o kompanija u privatnom vlasništvu, porodica ima prevladavajući vlasnički udio, viši od 50%, dok je taj udio za kompanije čije dionice kotiraju na berzi određen na 32%.

Kumulativno prihodi 500 najvećih porodičnih kompanija u svijetu u globalnom su BDP-u 2013. godine učestvovali sa 6,5 triliona dolara, odnosno, kako se navodi, više nego što su francuska i njemačka privreda doprinijeli zajedno. Iste su godine te kompanije imale 20,9 miliona zaposlenika.

Indeks obuhvata porodične kompanije širom svijeta, a na njoj se Agrokor našao kao jedina kompanija iz regije.

Navodi se da je osnovan 1976. godine, da zapošljava (po podacima iz 2013.) 35.652 ljudi i ima 5,1 milijardi dolara godišnjeg prihoda, a da porodica Todorić ima 92-postotni vlasnički udio.

HRT.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *