Kako da okrenete vrijeme u svoju korist?

Dodajte komentar

Vrijeme se ne može definisati, ali može, po dragocjenosti, stati „rame uz rame” sa najskupljim dijamantima. A dijamante možemo čuvati i paziti i diviti im se svakodnevno, dok vrijeme… Vrijeme nepovratno gubimo. Čak ni najljepše i najuspješnije trenutke ne možemo ponovo proživjeti. Nije vidljivo, nije opipljivo, a tako lako nam sklizne iz ruku, dok mi ostajemo zatrpani obavezama koje treba završiti.

Naši životi sastoje iz mnogo lijepih stvari, onih koje nas ispunjavaju i koje nas čine takvima kakvi jesmo, a lukavo vrijeme nam jednostavno ne da da se svemu podjednako posvetimo. Nije moguće zaustaviti protok vremena, a da li je moguće vrijeme okrenuti u svoju korist? Šta treba učiniti da vam misli više ne prolaze kroz glavu u ritmu tik-tak, a da vam vaš ručni sat postane saveznik?

Pažnja!

Vrijeme ne možete kontrolisati, ali možete svoju pažnju! Ako se usredsredite na nešto određeno, to ćete i obaviti. Ne dozvolite da vas ometaju nebitne stvari. Najbolji način za to je da sebi napravite detaljan plan rada i tako postavite prioritete. Biće vam mnogo lakše kada sebi postavite određene rokove. Svi smo mi ljudi, a na ovom svijetu ima suviše divnih stvari koje bi mogle da nas odvuku od, na primjer, gomile papira na kancelarijskom stolu. Ipak, plan se mora poštovati, a kad sve završite, ostaje vam vremena za sve ostalo što se do tada nije uklapalo u raspored. Sjajno, zar ne?

Ne uznemiravaj!

Vjerovatno se više puta desilo da vam koleginica upadne u kancelariju bez najave ili da vam zvuci sa telefona remete koncentraciju, tako da vam misli izlete iz glave i onda, normalno, ne možete da se povratite narednih nekoliko minuta. To možda ne zvuči kao mnogo vremena, ali ako se to dovoljno često dešava, pa…izračunajte sami koliko u stvari gubite. Recite svojim kolegama da vas ne uznemiravaju, kada ste „uronjeni” u posao i isključite makar zvuk na telefonu, ne zovu se bez razloga pametni telefoni, sve će vam zabilježiti i sačuvati. A i vi ćete sačuvati zdrav razum.

Ne oklijevaj, ne drijemaj!

Rijetko ko uživa u obavljanju kućnih poslova, čišćenju garaže, arhiviranju sudskih predmeta iz vremena dok ste se još igrali u pijesku. Nekad je lijepo izležavati se i ignorisati dosadne stvari, ali to je samo trenutno odlaganje i kratkoročno prijatno osjećanje. Prema tome –  što se mora, nije teško, a čak i da jeste, sjetite se da vas posle toga očekuje zadovoljstvo pomiješano sa srećom i ushićenjem, jer ste sa spiska dužnosti konačno precrtali nešto što ste beskonačno odlagali.

Znam zašto to radim!
Ako ne znate i ne razumijete šta se „krije” iza nekog zadatka koji treba da ispunite, biće vam neuporedivo teže da se bacite na posao. Sve što radite treba da ima neku svrhu, poentu sa kojom se slažete, razlog koji poštujete. Čak iako nešto nije baš po vašoj volji, ali shvatate zbog čega je neizbježno, imaće više smisla da to i obavite. A kad nešto ima smisla, više cijenite i rezultate koji slijede i bićete uzbuđeni zbog svojih dostignuća. Sve u svemu, dobitna kombinacija.

U životu se svašta može desiti iznenada i na takve stvari je nemoguće uticati. Ali, sve ono preostalo vrijeme možete skrojiti po vašoj mjeri i raditi sve po svom rasporedu. Tako ćete imati više entuzijazma za sve ono što volite i u čemu uživate i nećete trošiti energiju na zahtjeve, koji vam nisu od presudne važnosti. Primijenite ove savjete i neka vrijeme konačno bude na vašoj strani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *