Euro prema dolaru skočio treću nedelju za redom

Dodajte komentar

Euro je prema dolaru porastao treću uzastopnu nedelju, dosegnuvši najviše nivoe u dva mjeseca, jer je usporavanje rasta američke ekonomije učvrstilo uvjerenje ulagača da Fed neće već u junu povećati kamate.
Kurs eura skočio je prošle nedelje prema američkoj valuti 3 posto, na 1,1200 dolara, a u jednom je trenutku u petak dostigao i 1,1248 dolara, najviši nivo u protekla dva mjeseca.

Euro je ojačao i prema ‘japancu’, za 4,1 posto, na 134,55 jena.

I američka je valuta ojačala prema japanskoj, za 1 posto, pa joj je cijena dostigla 120,15 jena.

Sve do srijede kurs eura kretao se ispod 1,10 dolara, a onda je naglo, nakon objave izvještaja o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), skočio na 1,12 dolara jer je rast najveće svjetske ekonomije neočekivano oštro usporen.

Prva procjena pokazuje da je američki BDP u prvom tromjesečju porastao svega 0,2 posto na godišnjem nivou, znatno manje u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto i znatno manje od 2,2 posto u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu.

Premda se slabost ekonomije pripisuje privremenim uzrocima, kao što su štrajk u zapadnim američkim lukama i loše vremenske prilike, analitičari nisu sasvim sigurni da će u drugom tromjesečju uslijediti brzi oporavak jer je ekonomija, takođe, pod pritiskom visokog kursa dolara i niske cijene nafte.

Dolar se našao pod pritiskom jer su tako slabi pokazatelji učvrstili uvjerenje ulagača da američka centralna banka neće već u junu, nego najranije u septembru povećati ključne kamatne stope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *