Croatia osiguranje: Neto dobit uzletjela gotovo pet puta

Dodajte komentar

Najveći hrvatski osiguravač, Croatia osiguranje, prvo je tromjesečje ove godine završio s neto dobiti u iznosu od 30,3 miliona kuna, što predstavlja višestruko povećanje u odnosu na 6,75 miliona kuna dobiti iz istog razdoblja lani. Ukupni prihodi Croatia osiguranja u prvom su tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine porasli za 13 posto, na 684,7 miliona kuna, dok su rashodi povećani za 8,3 posto, na 646,8 miliona kuna, piše Seebiz.

Na kraju prvog tromjesečja ukupna zaračunata bruto premija Croatia osiguranja iznosila je 886,3 milion kuna i bila je za 10 posto je veća u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Pritom je zaračunata premija neživotnih osiguranja pala za 4,9 posto, na 675,6 miliona kuna, dok se u segmentu životnih osiguranja bilježi rast premije za čak 123,1 posto, na 210,7 miliona kuna.

Ističu i kako je Croatia osiguranje na kraju prvog kvartala držalo 34,9 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja, što je za 2 postotna boda više u odnosu na udio u istom razdoblju lani, na što je takođe utjecao znatan rast na području životnih osiguranja.

Grupa Croatia osiguranje, koja uz najvećeg hrvatskog osiguravateča obuhvata i firme u BiH, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila konsolidovanu neto dobit u iznosu od 38,7 miliona kuna, što je gotovo 16 miliona kuna više u odnosu na dobit iz istog razdoblja prošle godine.

Ukupni prihodi na nivou grupe u prvom su ovogodišnjem tromjesečju povećani za 12,3 posto prema istom razdoblju lani, na 881,5 miliona kuna, uz istodobno povećanje ukupnih rashoda za 9,8 posto, na 831,7 miliona kuna.

Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *