Telekom za tri mjeseca zaradio 3,6 miliona eura

Dodajte komentar

Poslovni i finansijski rezultati Telekoma u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bili su pod izraženim uticajem regulacije maloprodajnih i veleprodajnih cijena kao i smanjenog obima dolaznog saobraćaja. Prihodi su zadržali opadajući trend, i iznosili su 22,8 miliona eura, što je za 1,8 miliona eura, odnosno 7%, manje nego u prvom kvartalu 2014. Ukupni prihodi od servisa, maloprodajni i veleprodajni, smanjeni su za 2,2 miliona eura, odnosno za 10%, u odnosu na isti period prethodne godine, od čega se 50% odnosi na uticaj regulacije. Pad prihoda djelimično je nadoknađen povećanim ICT i Extra TV prihodima.

“Uprkos značajnim regulatornim pritiscima na naše prihode, poslovanje Kompanije ostaje solidno, zahvaljujući povećanju ICT i IPTV prihoda. Nastavićemo sa ulaganjima u nove tehnologije, uprkos izazovnom okruženju – naš strateški cilj je da pružimo našim korisnicima najbolju mrežu i najbrže veze u svakom trenutku” – rekao je Rudiger Šulc, izvršni direktor Telekoma.

Uprkos padu, profitabilnost u skladu sa očekivanjima

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 8 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 1.6 miliona eura, odnosno 17%.

Poslovna dobit (EBIT) smanjena je u odnosu na prvo tromjesečje 2014. za 1.4 miliona eura, na 3.7 miliona eura.

Neto dobit je opala za 1.2 miliona eura, na 3.6 miliona eura.

Kontinuirani rast broja broadband i Extra TV korisnika

U prva tri mjeseca 2015. broj broadband priključaka povećan za 2.8 hiljada (4%), na 78.2 hiljade. Od tog broja, preko 10 hiljada je povezano na optičku mrežu Telekoma, što predstavlja rast od 33%, u odnosu na isti period 2014. Uspjeli smo povećati pokrivenost optičkom mrežom za 35%, tako da su sada najsavremeniji broadband servisi bazirani na optici dostupni za 40 hiljda domaćinstava.

Broj Extra TV priključaka povećao se za 1.7 hiljada (3%), na 64.4 hiljade. Extra TV je zadržao vodeću poziciju na TV tržištu, sa 40.9% udjela, zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija.

Značajan porast korišćenja mobilnog interneta

U prva tri mjeseca 2015, broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 19%, i iznosio je 115 hiljada.

Na kraju prvog tromjesečja korisnici Telekoma koristili su 328 hiljada SIM kartica, što je 4 hiljade ( 1%) manje u odnosu na isti period prošle godine. Prepaid SIM baza smanjena je za 14 hiljada (7%), dok je postpaid SIM baza porasla za 9 hiljada (7%). Telekom je zadržao lidersku poziciju na tržištu u postpaid segmentu.

“U prvom kvartalu 2015. godine potvrdili smo tehnološko liderstvo, uz daljnje širenje i ulaganja u našu mrežu. Napravili smo važan korak, sa ukupno sto hiljada korisnika prebačenih na IMS tehnologiju. Ovaj projekt će, kako se očekuje, biti završen do kraja ove godine, kada će cijela naša baza korisnika biti povezana na najmoderniju IP mrežu. Bićemo tako treća zemlja u Dojče Telekom grupi, gdje će svi korisnici fiksne telefonije moći da iskuse prednosti nove tehnologije, uz puno novih proizvoda, kao što je, recimo, “internet na klik”, koji je već u ponudi.

Što se tiče mobilnih komunikacija, nastavili smo sa širenjem naše 3G i 4G mreže, što nam omogućava da ponudimo najbolju pokrivenost u Crnoj Gori. Takođe smo nastavili sa uvođenjem raznovrsne ponude i za prepaid i postpaid korisnike, uz još širu ponudu ekskluzivnih uređaja, poput, recimo, od nedavno dostupnih Samsunga S6 i S6 EDGE “– zaključio je Šulc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *