Domen .ME – najbolji izvozni brend Crne Gore

Tokom sedam godina postojanja, kompanija DoMEn je uspjela da dostigne preko 800.000 domena u portfoliju. Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović je istakao da je domen .ME – najbolji izvozni brend Crne Gore.

“Samo prošle godine, kompanija je ostvarila 6,14 odsto rasta. Sarađujemo sa sa 212 akreditovanih partnera (registrara), imamo korisnike iz preko 200 zemalja i teritorija širom svijeta, te na Google-u postoji preko 169 miliona indeksiranih stranica .ME domenu. .ME bilježi i veći procentualni rast od pet vodećih generičkih domena najvišeg nivoa, i to: .com, .net, .org, .info i .biz. Zbog svega toga, .ME je prepoznat kao jedan od lidera u industriji domena”, kazao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije.

doMEn d.o.o. (Registar .ME domena) upravlja .ME domenom, državnim domenom Crne Gore. Kompanija je osnovana od strane Afilias Limited, GoDaddy i Me-netd.o.o., a doMEn je postao Registar .ME domena nakon davanja najbolje ponude na javnom pozivu Vlade Crne Gore za izbor Agenta Registracije.

Registracija je počela 2008. godine, a .ME je ubrzo prepoznat kao novi državni domen sa najbržim rastom u broju registracija, kao i jedan od najpopularnijih domena za kreiranje ličnog brenda na internetu. Zahvaljujući najpogodnijoj ekstenziji za personalizaciju onlajn iskustva i adekvatnom marketingu domen .ME je danas globalni brend.

Lešić je takođe istakao veliki uticaj kompanije na razvoj crnogorskog društva, posebno kada su u pitanju mladi naraštaji.

“Pored osnovne djelatnosti, kompanija DoMEn je u javnosti prepoznata na polju korporativne i društvene odgovornosti, posebno u doprinosu u STEM oblastima, kao i u podsticanju preduzetništva i inovacija. DoMEn je koordinator i sponzor Škole programiranja koja se tradicionalno održava od 2009. godine, koordinator i sponzor Ljetnje škole programiranja, sponzor crnogorskog tima na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, sponzor FIRST LEGO Lige, te zagovornik i sponzor Hakaton takmičenja. Veliki podsticaj preduzetništvu i inovacijama najvidljiviji je kroz Spark.me konferenciju”, kazao je Lešić.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije je naglasio da je valorizacijom resursa – nacionalnog domena najvišeg nivoa .ME, država Crna Gora prihodovala približno 17 miliona eura u periodu od februara 2008. do decembra 2014. godine.

“Ta sredstva su investirana u razvoj informacionog društva i ostvarenje vizije moderne administracije u Crnoj Gori, koja podrazumijeva upotrebu informaciono–komunikacionih tehnologija sa ciljem unapređenja pružanja javnih usluga uz povećanje demokratskog učešća i uključenja javnosti u procese donošenja odluka i kreiranja politika. Razvoj e-Uprave predstavlja jedan od važnijih prioriteta u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, a s obzirom na to da je Crna Gora odlučna da postane dio evropskog sistema vrijednosti, neophodno je da njena javna uprava bude osposobljena da djelotvorno funkcioniše u okviru evropskog administrativnog sistema”, istakao je on.

Lazović je takođe kazao da je Crna Gora iskoristila šansu koju nudi digitalna ekonomija.

“Naša država je izgradila svoj nacionalni identitet i postala prepoznata i promovisana na globalnoj mreži putem internet domena .ME, koji je simbol suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti, organizacije i prezentacije informacija na Internetu. Milioni internet korisnika svakodnevno se susreću sa raznim sadržajima plasiranim putem .ME domena, te sa sigurnošću možemo reći da je domen .ME – najbolji izvozni brend Crne Gore”, naglasio je Lazović.

Agent registracije je uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, WordPress, Universal Pictures, Google, The New York Times i dr. Domen .ME je postao prvi izbor velikog broja eksperata za kreiranje ličnih stranica poput: TonyConrad.me, CharlieWebster.me, Ted.me, itd. Mnogi su zahvaljujući domenu koji pretvara adresu u privlačnu marketinšku poruku ostvarili dodatni uspjeh: Join.me, Tango.me, About.me.

Priča o domenu .ME, kao digitalnom resursu na globalnom tržištu, biće još uspješnija u budućnosti, kada se uzme u obzir činjenica da broj korisnika na internetu svake godine raste za 200 miliona, te da će do kraja ove godine broj internet korisnika doseći impozantnih tri milijarde.

Check Also

Inovacioni centar u Porto Montenegru nudi brojne povoljnosti

Inovacioni Centar je energičan i kreativan coworking prostor, smješten u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *