Imate li dileme oko izbora karijere?

Dobili ste posao iz snova i ne možete biti srećniji zbog toga. Isprva je sve fantastično, ali nakon nekog vremena shvatate kako posao nije ono čemu ste se nadali. Možda je u pitanju korporativna kultura, možda nadređeni, možda se ne slažete s kolegama, a možda se više ne možete dosjetiti zašto ste uopće poželjeli taj posao.

Kao i sa svakom drugom odlukom u životu, u jednom trenutku je počnete preispitivati. Donosimo nekoliko savjeta:

Prisjetite se početnih ciljeva
Kada ste zatrpani obvezama, teško se prisjetiti zašto ste se uopšte odlučili da se upustite u to i zašto ste odabrali baš taj posao. Prisjetite se što vas je privuklo tom poslu. Jeste li imali neke specifične ciljeve? Možda ćete, kada se prisjetite, ponovo osjetiti onaj inicijalni elan.

Zadajte si izazove
Razgovarajte s nadređenima i zatražite neke nove zadatke i izazove. Ako su vam trenutni zadaci previše jednostavni, pronađite ili kreirajte neki izazovan projekt. Ukoliko vam je posao pretežak, recite to i možda vam nadređeni mogu nekako olakšati muke.

Dobro razmislite
Ponekad ćete, koliko god to bilo teško prihvatiti i ‘prožvakati’, jednostavno doći do zaključka da vam trenutni posao i kompanija ne odgovaraju. Ako zaključite da želite napustiti posao, smislite izlaznu strategiju i pronađite poziciju koja će bolje odgovarati vašim poslovnim aspiracijama. Ni sebi ni kompaniji ne pomažete radeći posao u kojem ne uživate.

Check Also

Promet na berzi u septembru 873,2 hiljade eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 873,22 hiljade eura i bio je 57,27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.