Bez posla 260 magistara i sedam doktora nauka

Dodajte komentar

Podatak da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ZZZCG nalazi 260 magistara zabinjavajući je sa aspekta nedostatne upisne politike, lošeg obrazovanja, ali i mogućnosti da do posla ne mogu doći lica koja nemaju partijsku knjižicu, smatraju sagovornici Dan-a.

Prema podacima koje su Dan-u dostavljene iz ZZZCG, na evidenciji nezaposlenih nalazi se 260 magistara i sedam doktora nauka.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević smatra da podatak da imamo skoro 11.000 visokobrazovanih ljudi na birou ukazuje na problem upisne politike. On ističe da je mali prostor za zapošljavanje novih ljudi, te da nema mjesta za sve u javnom sektoru.

Nesklad koji se pojavio poslednjih godina je zabrinjavajući. Mnogo je visokoškolaca, a mali broj mjesta i u ekonomiji Crne Gore i u javnom sektoru“, saopštio je Pavićević.

Profesor na Univerzitetu Crne Gore UCG Srđan Vukadinović izjavio je da je sa aspekta kvaliteta zabrinjavajući podatak o 260 nezaposlenih magistara. Problem vidi u primjeni “Bolonje” i neadekvatnim principima obrazovanja i sticanja diploma.

Kada se promovisala Bolonjska deklaracija, upozoravano je da je to sistem kvantiteta, a ne kvaliteta, da je to sistem koji samo juri brojke i procente. Nekima iz evropskih institucija bitno je da imamo visok procenat visokoobrazovanih. Sada dolazimo u situaciju da mala Crna Gora ima 300 nezaposlenih magistara. Mnogo je da se za 10 godina proizvede 300 magistara na taj broj stanovnika“, istakao je Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, iza tih magistarskih radova ne stoje znanje i kvalitet, već broj i biznis.

Zavod za zapošljavanje prestao je tokom prošle godine da vodi evidenciju za 7.890 nezaposlenih lica zbog neredovnog javljanja. U ovoj godini,evidencija je prestala da se vodi za 2.977 građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *