Ovo su najplaćenijii inženjerski poslovi u Facebooku

Dodajte komentar

Facebook je jedna od najposjećenijih web stranica na svijetu, što znači da treba jako puno ljudi koji će je održavati. To takođe znači da na dobrim stručnjacima ne štede. Donosimo vam nekoliko najplaćenijih pozicija u Facebooku.

Inženjeri podataka godišnje zarade više od 110 hiljada dolara. Za ovu poziciju potrebno je imati minimalno dvije godine radnoga iskustva u radu s Javom i/ili Pythonom i programskim jezikom SQL-om.

Softverski inženjer

Softverski inženjer koji je tek izašao s fakulteta i nema iskustva u Facebooku može zaraditi više od 111 hiljada dolara godišnje.
Softverski inženjer s iskustvom zaradi više od 125 hiljada dolara.

Inženjer razvoja aplikacija zaradi više od 114 hiljda dolara godišnje. U oglasima za ovakve pozicije u Facebooku često puta uz opis idealnog kandidata pišu kako traže nekoga ko je orijentisan na posao, ali ima hakerski mentalitet.

Inženjer partner godišnje zaradi više od 116 hiljada dolara. Sarađuje s drugim kompanijinim partnerima u razvoju i prodaji aplikacija kroz Facebook. Za ovu su poziciju potrebne barem četiri godine iskustva kao softverski inženjer, tehnički konsultatnt ili inženjer prodaje.

Inženjer korisničkog interfejsa zaradi više od 122 tihiljade suće dolara godišnje. Za ovu je poziciju selekcioni  postupak jedan od najopsežnijih. Jedan je kandidat za Business Insider kazao kako je, prije negoli je dobio ponudu za posao, morao riješiti osmosatni test.

Produkt marketing

Pozicija produkt marketing menadžera jedna je od najplaćenijih pozicija u Facebooku. Godišnje zarađuju više od 126 hiljada dolara. Obzirom da oni komuniciraju s medijima i javnosti i brinu se o imidžu Facebooka, jasno je da njihova plata ne može biti mala.

Produkt dizajner godišnje zaradi više od 132 hiljade dolara. Za ovu se poziciju traži iskustvo u front-end programiranju i prethodno razvijene aplikacije.

Inženjer mrežnih veza u Facebooku godišnje zaradi više od 132 hiljade dolara. Njihov je posao briga o pravilnom funkcioniranju različitih aspekata Facebookove platforme.

Inženjer proizvodnje godišnje zaradi više od 133 hiljade dolara. Njegov je posao briga o razvoju i rastu Facebookovih proizvoda. Svaki tim unutar kompanije mora imati svoga inženjera proizvodnje.

Inženjeri baze podataka

Poznavaoci podataka u Facebooku zarade više od 135 hiljada dolara godišnje. Njihova je briga da sprovode istraživanja i donose strateške odluke o Facebookovim proizvodima. Naučni istraživači, pak, godišnje zarade više od 137 hiljada dolara. Oni sprovode naučne metode istraživanja i na taj način otkrivaju šta funkcioniše a što ne funkcioniše na platformi.

Inženjer baze podataka godišnje zaradi više od 141 hiljade dolara. Njegov je zadatak da prati kompleksne i brojne baze podataka. Produkt menadžer godišnje zaradi više od 146 hiljada dolara i brine se da svi segmenti Facebooka zajedno čine cjelovit i kvalitetan proizvod.

Softverski inženjer s deset godina radnog iskustva u Facebooku može očekivati godišnju zaradu od više od 155 hiljada dolara. Dok senior softverski inženjer, obzirom da ima najviše radnoga iskustva od svih inženjera u kompaniji, godišnje zaradi više od 159 hiljada dolara.

Najplaćenija pozicija u Facebooku svakako je ona inženjerskoga menadžera. On za godišnju platu od 165 hiljada dolara slaže i vodi timove inženjera specifično vezane uz stvaranje zasebnog proizvoda na Facebookovoj platformi. Od njih se očekuje proaktivnost i brzo rješavanje problema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *