Novi udarac: Standard&Poor’s snizio kreditni rejting Grčke

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Standard&Poor’s (S&P) snizila je juče dugoročni kreditni rejting Grčke za jedan stepen sa B- na CC+, nivo koji se smatra podložnim bankrotu, navodeći da su Atini potrebne dodatne reforme i finansijska pomoć.

“Bez korenitih ekonomskih reformi ili nove finansijske pomoći, vjerujemo da su grčke dužničke i finansijske obaveze neodržive”, navodi S&P, dodajući da je prognoza kreditnog rejtinga Grčke negativna.

Zvanična Atina još uvijek pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore – Evropsku centralnu banku, Međunarodni monetarni fond i Evropsku uniju.

Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vrijedne 7,2 milijarde eura, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospijevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF.

S&P navodi da solventnost Grčke zavisi od poslovnih, finansijskih u ekonomskih uslova.

“Iz našeg ugla, ti uslovi su pogoršani zbog neizvjesnosti koja proizilazi iz dugotrajnih pregovora grčke Vlade i njenih kreditora”, navodi agencija.

Grčka je u 2014. zabilježila budžetski deficit od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je iznad očekivanja prethodne grčke koalicione vlade koja je predviđala da će manjak iznositi 1,3 odsto BDP, dok je Evropska komisija prognozirala 1,6 odsto.

Uprkos tome što Grčkoj prijeti bankrot, S&P smatra da neće doći do izlaska te zemlje iz evropske monetarne unije.

“Izlazak Grčke iz eurozone nije scenario koji razmatramo”, navela je agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *