CarVal Investors postao manjinski suvlasnik Saxo Banke

Dodajte komentar
Saxo Banka ojačala je svoju kapitalnu bazu izdavanjem izmjenjive srednjoročne obveznice Tier 2 vrijedne 46,25 miliona eura i dionica vrijednih 31,25 miliona eura.
Vlasnik obveznica i manjinski dioničar s 2,5 posto udjela postao je CarVal Investors, globalni investicioni fond koji upravlja s više od 10 milijardi dolara imovine.

U zajedničkoj izjavi, Kim Fournais i Lars Siers Christensen, vlasnici i predsjednici Uprave Saxo Banke su izjavili da s obzirom na mogućnosti na tržištu, vjeruju da će kombinacija koja je omogućila istovremeno izdavanje dodatnog kapitala i povećanje vlasničkog kapitala kroz dionice donijeti koristi banci, dioničarima, ulagačima i klijentima.
– Na taj način Saxo Banka može ispuniti buduće potrebe za kapitalom, ali i učvrstiti našu poziciju na tržištu kao pouzdanog igrača. Ulaganje je potvrda i povjerenje da možemo iskoristiti mogućnosti rasta i drago nam je da CarVal Investors novi dioničar i vlasnik srednjoročnih obveznica – kazali su iz Saxo banke.

Tier2 instrument u skladu je s novom evropskom regulativom i podložan je konverziji u obične dionice ako udio Tier 1 temeljnog kapitala padne ispod sedam posto u Saxo Bank Grupi i, odnosno ili kompaniji Saxo Bank A/S.

Nakon izdanja za povećanje kapitala, odnos regulatornog kapitala kompanije Saxo Bank A/S i Saxo Bank Grupe su 22,8 posto i 19,0 posto dok su procijenjene potrebe solventnosti 13,8 posto i 12,8 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *