Islamska drzava zapošljava, traže i instruktore fitenesa

Dodajte komentar

Britanac koji se priključio borcima grupe Islamske države u Siriji objavio je popis radnih mjesta predviđenih za pristaše ISIL-a koji ne žele da se bore.

Abu Sa’eed Al-Britani, kako se predstavlja, ističe da averzija prema borbi predstavlja “znak slabije vjere”, ali da su naoružanoj grupi potrebni službenici za medije, instruktori za fitenes i proizvođači bombi, piše Independent.

Po listi 10 raspoloživih radnih mjesta objavljenoj ovog mjeseca, potrebni su volonteri koji bi indoktrinirali djecu na područjima koje kontroliše ISIL, kao i za sprovođenje njihove interpretacije šerijatskog zakona i brige za ozlijeđene borce. Na vrhu liste želja nalazi se službenik u medijskom centru Islamske države. Taj centar je dosad djelovao na način da bi objavljivao snimke pogubljenja stranih zaatvorenika.

Pravljenje bombi i samoubilački napadi

ISIL traži još i medicinske sestre i tehničare, kao i mehaničare za vojna vozila. Kao “prekrasan posao” opisana je pozicija u odsjeku za pravljenje bombi, što uključuje i spremnost za samoubilačke napade. “Primamljiv posao” je i rad na kontrolnim tačkama ISIL-a, na kojima se pretražuju automobili sa zabranjenom robom poput cigareta ili drugog.

U oglasu je navedeno i da traže islamskog policajca, čiji je zadatak provjera dokumenata i patroliranje ulicama. Onbi trebao i da obavlja javna pogubljenja i kažnjavanja.

Upućivanje djece u džihad

Naoružana grupa svoju dominaciju nastoji da proširi i na djecu, dodaje britanski list. Dužnost nastavnika je da “sljedeće generacije upute na ispravno islamsko učenje”. “Zamislite kakvu nagradu zaslužuje onaj koji odgoji dijete u pravoj vjeri i uputi ga u džihad”, navodi Al-Britani.

Posljednje mjesto na listi zauzimaju treneri fitnesa, koji bi borce trebali podučavati trbušnjacima, trčanju i bodybuildingu. Al-Britani je ustvari Omar Hussain, bivši straižar Velike Britanije, koji je u Siriju otišao u januaru 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *