A2A gasi svoje termoelektrane

Dodajte komentar

Upravni odbor italijanske kompanije A2A, koja ima 41,7 odsto udjela u EPCG, odlučio je juče da će u naredne četiri godine uložiti 2,1 milijardu eura u finansiranje energetske mreže, zato što zatvaraju svoje termoelektrane.

Ovo je, kako javlja Rojters, prvi strateški plan koji je pripremila nova uprava ove najveće regionalne elektroenergetske kompanije u Italiji, na čelu da predsjednikom firme Đovanijem Valotijem i izvršnim direktorom Lukom Valerijem Kameranom. Njim je predviđeno da kompanija, koja je vlasništvo gradova Milano i Breša, do 2019. smanji 40 odsto svojih termoenergetskih kapaciteta, piše danas Pobjeda.

Glavni cilj plana je, kako se navodi u dokumentu, redizajn A2A, pokretanje strateškog repozicioniranja, koje će omogućiti da firma u 2020. postane moderni, multiuslužni centar i lider u okruženju, sa pametnim mrežama i novim modelima energije, prije svega zelene, u okviru održivog razvoja. Tri glavna razvoj na pravca kompanije su smanje nje izloženosti u termoenergiji, ulaganje u zelenu energiju i razvoj mreže, odnosno trgovine strujom. A2A od prošle godine odbija da finansira izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima i to je glavni kamen spoticanja u pregovorima sa Vladom Crne Gore oko produženja menadžerskog ugovora u EPCG. Postignut je dogovor da se ugovor produži do juna, s tim da A2A ne stopira projekat izgradnje drugog bloka.

Italijanska kompanija traži da se u gradnju termoenergetskog kapaciteta u Pljevljima uključi treća strana. Nedavno su otvorene ponude Škode Prahe i kineske kompanije CMEC, koje nude izgradnju bloka snage 254, odnosno 250 megavata za 338, odnosno 326 miliona eura. Iz Vlade, koja je većinski vlasnik u EPCG, su poručili da će se drugi blok graditi i bez Italijana.

U minusu zbog otpisa TE

Upravni odbor je ukazao da je A2A suočena sa niskim veleprodajnim cijenama struje, slabom potražnjom i bumom suparničkih kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije. Iako su prošlu godinu završili sa profitom od 175 miliona eura iz redovnog poslovanja, što je porast od 12,2 odsto na godišnjem nivou, knjižili su gubitak od 37 miliona eura, zbog otpisa 207 miliona eura za termoelektrane. Isplaćeno je 112,7 miliona eura dividende, koja iznosi 3,6 centi po akciji. Planom razvoja je planirano da se dividenda do 2020. udvostruči, a da prihod raste po godišnjoj stopi od 5,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *