Za tri mjeseca od najgore do najbolje valute u svijetu

Ruska valuta rublja je u prva tri mjeseca 2015. godine prešla iz kategorije najgorih u najbolje valute na svijetu, prevarivši čak i najpouzdanije analitičare u njihovim predviđanjima, ocjenjuje njujorška agencija Blumberg.

Sunovrat cijena nafte na najniži nivo za posljednjih šest godina i smanjenje kamatnih stopa su, kao raniji uzročnici slabljenja rublje, pali sada u drugi plan, dok je prekid vatre u Ukrajini postao ključni faktor od uticaja na oporavak ruske valute, navodi Blumberg.

“Nijedna od mojih prognoza u pogledu rublje se nije ostvarila”, izjavio je direktor sektora za trgovinske operacije moskovske investicione kompanije “Veles kapital”, Evgenij Šilenkov u telefonskom razgovoru za Blumberg.

Šilenkov je, kako piše agencija, prethodno prognozirao da će rublja oslabiti čak 3,6 odsto u prvom tromjesečju ove godine.

“Ovo je naša realnost, postoji previše različitih faktora koji utiču na rublju. Rublja je apsolutno nepredvidiva”, izjavio je Šilenkov.

Prema mišljenju direktora istraživačkog odeljenja Komercbanke u Londonu, Simona Kihana-Evansa, investitori treba da se fokusiraju na događanja u istočnoj Ukrajini kako bi procijenili pravac kretanja rublje.

Njegova predviđanja za poslednja četiri kvartala su bila najbliža tome šta se događa na tržištu. On je predvideo jačanje rublje od 3,9 odsto u tekućem kvartalu i dobit po osnovu lokalnih obveznica, jer nastavak prekida vatre smanjuje perspektive za pooštravanje sankcija i za dalji sunovrat cijena nafte.

Kako ocjenjuje Blumberg, kolebanje kursa rublje zadaje velike glavobolje berzanskim analitičarima. Ruska valuta je u prvom tromjesečju ojačala 4,4 odsto, iako je centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu stopu za 300 baznih poena, dok je cijena nafte tipa “brent” bila 55,17 dolara za barel, za 29 odsto niža u odnosu na prethodni kvartal.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.