“Keep calm” i rano idi u penziju. Ovi ljudu znaju tajnu uspjeha

Dodajte komentar

Za mnoge od nas prevremena penzija predstavlja nedosanjani san. To u smislu da smo ostvarili apsolutno sve u profesionalnom životu i nemamo potrebu za radom.

Novac takođe prestaje biti problem i u takvoj situaciji jedino što nam preostaje je uživati u životu punim plućima. Zbilja zvuči kao utopija. Međutim, neki su vrlo uspješni ljudi imali sreće i u tome uspjeli.

Ko su oni i šta su napravili?

1. Patrick Pichette

Prevremeno penzionisanje Googleovog šefa finansija donedavno je bila glavna vijest koja je punila novine. Usprkos doista zavidnoj karijeri, Pichette je odlučio da pođe u penziju kako bi imao vremena za porodicu. Nije htio da mu pretjerana ambicioznost uzme dragocjene trenutke provedene s porodicom.

Na kraju, život je predivan, ali svejedno serija kompromisa, pogotovo između posla i profesionalnog razvoja i porodičnog i privatnog života. Zahvalan sam što sam došao dotle da više ne moram birati i donositi tako teške odluke”, kazao je Pichette u svojoj ostavci.

Iako vi vrlo vjerovatno niste u istoj situaciji kao on, važno je zapamtiti zašto se tsčno žrtvujete i ne dozvoliti poslu da vas potpuno preokupira.

2. Greta Garbo

Glumica Greta Garbo bila je na vrhuncu popularnosti u ’20-im i ’30-im godinama prošloga vijeka. 1941. je godine naglo odlučila da napusti glum, piše Mashable. Nedugo nakon toga potpuno se povukla iz holivudskog života i čak nije preuzela Oscara, kojeg su joj dodijelili 1954. godine.

Iako je Garbo naknadno ipak učestvovala u nekoliko projekata, koje bi napuštala nakon kratkog vremena, nikad se nije aktivno vratila glumi. Njena odluka o prekidu glumačke karijere nije imala nikakve veze s porodicom, jer se Garbo nikad nije udavala niti imala djecu. Napravila je to samo zato što je tako odlučila.

Iako je to puno lakše reći nego učiniti, Garbo je primjer da ništa u životu ne morate raditi, ukoliko to i ne želite.

3. Michael Jordan

Ovaj je košarkaš jedna od ikona NBA lige. Tokom nekoliko se godina u medijima špekulisalo o njegovom povlačenju iz aktivnog bavljenja košarkom. I on se sam u nekoliko navrata penzionisao i vraćao na košarkašku scenu. Međutim, te hirovite odluke nikad nisu veličinu njegova dostignuća dovele u pitanje.

Od njega možemo naučiti da se možemo predomisliti u bilo kojem trenutku, ukoliko nismo sigurni da je ono što u tom trenutku činimo ispravno. Posljedice, naravno, uvijek postoje, međutim ništa nije konačno.

 

4. Mr. Money Mustache

Inžinjer Pete iz Colorada, na internetu poznatiji kao Mr. Money Mustache, primjer je kako rana penzija nije rezervirana samo za ultra bogate i slavne. On se, skupa sa suprugom, penzionisao kad mu je bilo 35 godina i počeo pisati blog o tome kako mu je to uspjelo. Zahvaljujući pametnim ulaganjima, on i njegova porodica potpuno su finansijski nezavisni.

Izračunao je svoju neto vrijednost, preračunao porez i počeo štedjeti. Jednom kad je došao do iznosa potrebnog da bi se penzionisao, proglasio se penzionisanom osobom. I sad zarađuje od bloga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *