Kamate sada veće nego u decembru

Dodajte komentar

Kamatne stope su u ovoj godini povećane u odnosu na decembar prošle, zbog čega Centralna banka razmišlja o predlogu za njihovo smanjenje ili limitiranje saopšteno je Pobjedi iz ove institucije.

U CBCG kažu da su u oktobru prošle godine značajno smanjene efektivne kamatne stope na novoodobrene kredite -u odnosu na septembar iste godine (preko 1 odsto p.p., odnosno po određenom periodu). Trend opadanja se nastavio i u decembru 2014. Tada su ponderisane efektivne kamatne stope bile na najnižem nivou u toj godini, ali se trend nije nastavio u ovoj.

Rast

– U ovoj godini došlo je do određenog rasta u odnosu na decembar 2014. godine, što izaziva posebnu pažnju Centralne banke u smislu mogućeg preduzimanja aktivnosti u pravcu predloga odgovarajućeg rješenja za njihovo smanjenje ili limitiranje. Zbog toga Centralna banka na stručnoj ravni intenzivira aktivnosti na planu iznalaženja odgovarajućeg rješenja, o čemu će javnost biti informisana – kazali su iz CBCG u odgovoru na pitanje da li su pripremili predlog Vladi za ograničavanje najviše kamatne stope što je odavno najavljeno.

Centralna banka je u više navrata, podsjećaju oni, ocijenila da su kamatne stope izuzetno visoke i da ima prostora za njihovo smanjenje.

– To potvrđuje i visina kamatnog spreda od 7,43 p.p. na kraju januara tekuće godine-  ocijenili su iz Centralne banke.

Nivo kamatnih stopa determinisan je, podsjećaju oni, percepcijom rizika, odnosno veoma izraženim problemom nelikvidnosti realnog sektora koji, povratno, podstiče rast nekvalitetnih kredita.

– Na drugoj strani, imajući u vidu činjenicu da su krediti, i pored rasta plasmana u hartije od vrijednosti, ključni bankarski proizvod na našem tržištu, to će visok nivo likvidnih sredstava banaka vršiti sve veći pritisak na njihovu kreditnu politiku u pravcu smanjenja nivoa kamatnih stopa za bonitetne klijente. Banke će morati da plasiraju ova sredstva da ne bi snosile gubitke – objasnili su iz CBCG.

Očekuje se smanjenje

Oni podsjećaju da je to proces koji zahtijeva vrijeme, a ne jednokratan čin.

– Vjerujemo da će povećani broj poslovnih subjekata u bankarskom sektoru dovesti do povećanja konkurentnosti, kvaliteta usluga i kreditne aktivnosti pod povoljnijim uslovima, mjereno i cijenom i iznosom odobrenih kredita privredi i stanovništvu – smatraju u CBCG.

Centralna banka je u trećem kvartalu prošle godine napravila sveobuhvatnu analizu kamatnih stopa u bankarskom sistemu i saopštila da će kontinuirano pratiti trend i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima i odgovornostima za održavanje zdravog i stabilnog bankarskog sistema, uključujući i moguće mjere za ograničenje kamatnih stopa. Komentarišući nedavnu emisiju državnih euroobveznica, po kamatnoj stopi od 3,87%, iz CBCG su ocijenili da je to indikator rasta povjerenja inostranih investitora u kreditnu sposobnost države Crne Gore. To je istovremeno odraz njihove percepcije o Crnoj Gori kao stabilnoj i perspektivnoj ekonomskoj i finansijskoj destinaciji.

Diskutabilno je pitanje, kažu u CBCG, da li će i kakav uticaj to imati na nivo kamatnih stopa banaka u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *