Kako Google zapošljava?

Dodajte komentar

Knjiga Laszla Bocka, šefa kadrovske službe u Googleu, “Pravila posla: Uvid u Google koji će promijeniti način na koji živite i vodite” u utorak se pojavila u knjižarama.

Bock je u razgovoru za The Huffington Post pričao o Googleovoj filozofiji pristupa ljudima te kako neko može postati zaposleni u kompaniji koja već nekoliko godina za redom dobija titulu najboljeg poslodavca na svijetu.

Izdvajamo par karakterističnih rečenica iz ovog intervjua, koje mogu biti vodilja ostalim firmama.

Za većinu ljudi, posao je sr**e, ali ne mora biti

Google daje pet mjeseci uz punu platu, bonuse i dionice. Uz to, imamo program porodiljskog za očeve i istopolne partnere. Realno gledajući gubite dva mjeseca produktivnosti zaposlenog, ali neko drugi može nadoknaditi taj dio. Ne morate zaposliti nekog novog. Uostalom, nije da ljudi tako često imaju djecu.

„Spavaćete dobro ako se ponašate prema ljudima kako biste htjeli da se prema vama ponašaju.“

„Ako ljudima date malo slobode činiće nevjerovatne stvari. Čak i ukoliko ste mala kompanija, postavite kutiju za predloge i nagradite najbolje na kraju mjeseca.“

„Greške koje ne smijete napraviti ako želite da radite u Googleu, gotovo uvjek su ‘male stvari'…Čak nam ni vaše školovanje nije važno. Mnogo više pažnje posvećujemo intervjuu.“

„Pitanje koje postavim na razgovoru za posao je ‘Koji si intelektualno težak problem uspješno riješio?'“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *