Stvari koje zna svaki uspješan čovjek a roditelji su nas učili suprotno

Nakon decenije mistifikacije preduzetnika i preduzetništva, umiranje japijevske kulture i uspon startup mentaliteta doveli su do konsenzusa da se poduzetništvo može naučiti i da mnogi od najuspješnijih nisu imali bogomdani talent već poželjnu konstelaciju karakternih osobina, stavova i vrijednosti.

Koliko god bili različiti, uspješne preduzetnike neke stvari ipak povezuju a to su često stavovi dijametralno suprotni uvriježenom razmišljanju. Ovi primjeri pokazuju djelić mentaliteta koji biste trebali da usvojite ako želite biti uspješni u biznisu.

1. Akcija je uvijek bolja od razmišljanja

Imati detaljan plan je odlično, ali ponekad previše razmišljanja dovede do zastoja. Većina prduzetnika uopšte ne stigne dalje od treće tačke nekog plana, nego se prilagode postojećoj situaciji i djeluju odatle.

Provedite određeno vrijeme planirajući, ali puno više vremena radeći. Ukoliko imate nepoznanica, napravite nešto i odatle vidite kako će se situacija dalje razvijati.

2. Novac je ključ neuspjeha

Ulaganje, svakako, podrazumijeva određenu svotu novca. Međutim, većina kompanija i poslova zahtijeva niska ulaganja da bi se započelo s radom. Velika ulaganja obično dolaze s velikom cijenom, koju ćete kad-tad morati platiti.

Kratkoročni uspjeh je lako postići, kad imate novca na pretek. Međutim, bez puno novca bićete prisiljeni da sami rješavate problem i na taj način takođe učite, umjesto da jednostavno platite drugome da ga riješi.

3. Kad imaš, troši. Ali ne na sebe

Prije nego potrošite novac svoje kompanije na bilo šta, zapitajte se šta bi vaši kupci mislili o tome. Novac trošite samo na ono što će zaoista činiti razliku i što će vaši kupci zaista percipirati kao ulaganje u njih. Što više dajete svojim klijentima ono što oni traže, utoliko ćete i vi dobiti od njih ono što želite. I svi su na dobitku.

Zapamtite, uspjeh se ne mjeri skupom kancelarijom, nego profitom, piše Inc.

4. Lokacija je vrlo bitna

Uzmimo restorane kao tipičan primjer. Često puta ugostitelji, koji nemaju previše novca za ulaganje, nalaze loše lokacije u nadi da će dobra hrana i besprekorna usluga učiniti razliku i da će na osnovu njih ipak dobiti goste. Lijepa je to priča u teoriji, međutim u praksi i nije tako lako izveodljiva, pa tako jeftinije na početku često znači skuplje na kraju.

5. Lovi samo ono što se može uloviti

Lijepo je maštati o velikim ulaganjima, bogatim i moćnim poslovnim partnerima, ali to se ne događa na početku. Koncentrišite se na realne ciljeve i tada ćete sigurno imati uspjeha.

Kasnije, kad ste već stvorili ime i bazu klijenata, moći ćete iskoristiti sve ono ranije naučeno i tražiti velika ulaganja i bogate partnere.

6. Zarada nije ljudsko pravo

Bez obzira na to koliko vi marljivo radili, niko ne mora kupiti ono što vi prodajete. Ukoliko se ulovite u razmišljanju da nešto “nije fer” i da bi trebali “bolje zarađivati za ovo što radite”, odmah prestanite. Imate pravo na zaradu, ali niko drugi osim vas nije odgovoran za to hoćete li moći preživjeti od onoga što radite.

7. Vrijeme je izvor prihoda

Sve što radite trebalo bi vam se vratiti nekakvim prihodom. Smanjite administraciju i usredsredite se na pokušaj stvaranja profita. Naravno da možete zaraditi radeći ono što volite, ali samo ako to što volite donosi prihod. Ako to ne čini, možda je vrijeme da preispitate same sebe i počnete raditi nešto drugo.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *