Šta znači potpisivanje Memoranduma o dostojanstvenom radu

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade, Međunarodne organizacije rada, Unije poslodavaca, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata potpisali su Memorandum o programu dostojanstvenog rada do 2017. Sporazum o razumijevanju će, kako kažu potpisnici, doprinijeti između ostalog lakšem i boljem zapošljavanju.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kaže da je sprovođenje Memoranduma o razumijevanju o program dostojanstvenog rada od 2015. do 2017. prioritet Crne Gore na putu ka EU, prenosi Radio Antena M.

“Sigurna sam da će današnjim potpisom MOR pružiti punu podršku potpisnicima Memorandum u cilju promovisanja socijalnog dijaloga, promovisanju zapošljavanja i održivosti preduzeća i organizaciji suzbijanja neformalne ekonomije u zapošljavanju”, rekla je Kovačević.

Regionalni direktor Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hejns Koler podsjetio je da, od kada je osnovana 1919. ta organizacija broji 185 članica te da je jedina organizacija zasnovana na tripartitnoj osnovi. Koler ističe da će implementacija tog programa biti rezultat zajedničkog napora svih konstituenata u Crnoj Gori.

“Nadam se i očekujem da će sprovođenje ovog programa ojačati tu tripartitnu strukturu a pogotovo u radu, angažmanu socijalnog savjeta. Očekujem da će i ovaj program doprinijeti otvaranju većeg broja radnih mjesta u Crnoj Gori”, naglasio je on.

Svetlana Vuksanović iz Unije poslodavaca UPCG kaže da su prioriteti promovisanje zapošljavanja.

“Radujem se ovom dokumentu naročito u susret kreiranju odnosno reformisanju Zakona o radu koji nam predstoji u čemu očekujemo i pomoć kolega iz MOR-a”, dodala je Vuksanović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Marko Nikčević rekao je da je ovaj program proistekao iz kvalitetno vođenog socijalnog dijaloga u Crnoj Gori “što nam stvara mogućnosti da taj dijalog unapređujemo i razvijamo.”

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USSCG Srđa Keković kaže da je potpisivanje memoranduma korak više.

“To je velika odgovornost za sve nas, socijalne partnere i Vladu. Svi znamo da na jednom kvalitetnom socijalnom dijalogu počiva razvoj jedne modern demokratske i napredne države”, smatra Keković.

Potpisnici su zaključili da će Memorandum doprinijeti između ostalog i suzbijanju sive ekonomije što će biti podstrek za sve socijalne partnere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *