Bankama prihvatljiva obustava kredita u slučaju otkaza

Dodajte komentar

Ideja da se građanima koji su dobili otkaz, odnosno kojima kasni plata obustavi otplata kredita u načelu nije loša, ali ima određenih manjkavosti, izjavioje Nebojša Đoković iz Udruženja banaka.

Još nijesmo zvanično dobili prijedlog ovog zakona, ali na osnovu onoga što smo saznali iz medija zaključujemo da ideja u načelu nije loša, ali da ima određenih manjkavosti. Ovdje se navode neke stvari, kao što je retroaktivno dejstvo zakona, što mislim da nije dobro i da ne bi bilo poželjno da takvo nešto prođe. Zatim neke stvari koje se tiču održavanja i gašenja računa bez znanja klijenta. Mislim da to nije u redu  – kazao je Đoković Atlas televiziji.

On je istakao da banke i sada imaju definisane procedure kako da pomognu klijentima koji su u teškom finansijskom stanju. Uvođenje novog rješenja, kako kaže, a posebno njegova retroaktivna primjena bi mogla dovesti do brojnih zloupotreba.

Ovaj je zakon predložila Liberalna partija, koja je dobila podršku opozicionih stranaka. Neizvjesno je kako će glasati članovi DPS-a, budući da su na Odboru za ekonomiju, kada se raspravljalo o ovom prijedlogu, bili uzdržani.

Prema ovom rješenju, banke bi zamrzavale otplatu kredita sve dok korisnik ponovo ne postane kreditno sposoban, a žiranti ne bi snosili nikakve posljedice.

Bez zateznih kamata za javni sektor

Poslanik SNP i predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kaže da nema razloga da banke aktiviraju sve mjere.

Ako je neko zaposlen u javnom sektoru i ako mu kasni plata, ali država ne može da mu je isplati blagovremeno, ne postoji nijedno razumno objašnjenje da se zbog kašnjenja države aktiviraju sve mjere koje banke mogu da sprovedu, kao što su zatezne kamate i slično i da se na taj način prave problemi građanima kazao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *