Akcije poletjele zbog dogovora sa Iranom

Dodajte komentar

Nakon što su Iran i šest svjetskih sila postigli okvirni dogovor o ograničavanju nuklearnog programa te zemlje, na Teheranskoj berzi akcija došlo je do rasta.

Kako izvještava zvanična iranska novinska agencija IRNA, tokom dva posljednja dana indeks akcija na berzi u Teheranu je porastao za 6,9 odsto, prenosi AP.

Indeks je u nedelju povećan za 4.535 poena – na 70.261 poen, što je najviši nivo u posljednjih 18 mjeseci.

Nedelja je, inače, drugi radni dan iranske Nove godine.

Konačni dogovor o redukciji iranskog nuklearnog programa tokom najmanje deset godina bi trebalo da uslijedi do 30. juna ove godine.

Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak posle osam dana pregovora u Švajcarskoj, otvorio je put ka rješavanju spora između Zapada i Teherana i postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Sveobuhvatni sporazum omogućiće suštinsko ograničenje nuklearnog programa Irana i ukidanje svih sankcija, koje teško pogađaju iransku ekonomiju.

UN su Iranu uvele četiri paketa sankcija zbog nuklearnih aktivnosti, uključujući zabranu transfera osjetljive tehnologije i embargo na oružje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *