Akcije poletjele zbog dogovora sa Iranom

Nakon što su Iran i šest svjetskih sila postigli okvirni dogovor o ograničavanju nuklearnog programa te zemlje, na Teheranskoj berzi akcija došlo je do rasta.

Kako izvještava zvanična iranska novinska agencija IRNA, tokom dva posljednja dana indeks akcija na berzi u Teheranu je porastao za 6,9 odsto, prenosi AP.

Indeks je u nedelju povećan za 4.535 poena – na 70.261 poen, što je najviši nivo u posljednjih 18 mjeseci.

Nedelja je, inače, drugi radni dan iranske Nove godine.

Konačni dogovor o redukciji iranskog nuklearnog programa tokom najmanje deset godina bi trebalo da uslijedi do 30. juna ove godine.

Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak posle osam dana pregovora u Švajcarskoj, otvorio je put ka rješavanju spora između Zapada i Teherana i postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Sveobuhvatni sporazum omogućiće suštinsko ograničenje nuklearnog programa Irana i ukidanje svih sankcija, koje teško pogađaju iransku ekonomiju.

UN su Iranu uvele četiri paketa sankcija zbog nuklearnih aktivnosti, uključujući zabranu transfera osjetljive tehnologije i embargo na oružje.

Check Also

New York Community Bank postaje većinski vlasnik propale Signature Bank za 2,7 milijardi dolara

New York Community Bank kupiće većinu dionica Signature Bank za 2,7 milijardi dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published.