Beč će zaraditi 38 miliona eura prihoda od Eurosonga

Renomirani bečki institut za privredna istraživanja „Institut für Höhere Studien“ (IHS) objavio je rezulate istraživanja o ekonomskom efektu predstojećeg Eurosonga za Grad Beč.

IHS predviđa bruto prihode od Eurosonga ukupne vrijednosti 38,1 miliona eura, od kojih će 27,8 miliona eura direktno pripasti Beču.

Ukupna reklamna vrijednost ovog muzičkog događaja procjenjena je na 100 miliona eura. Nadalje se očekuju prihodi od poreza u visini od 16 miliona eura, od kojih najveći dio od 6,2 miliona eura pripada državi.

Socijalno osiguranje će dobiti 5,9 miliona eura, Grad Beč 900.000 eura, ostalih osam pokrajina 1,6 miliona eura, a lokalne zajednice 900.000 eura.

Prema istraživanju IHS-a zahvaljujući ovoj velikoj manifestaciji stvorena su radna mjesta koja odgovaraju broju od 562 zaposlenja na puno radno vrijeme u godišnjem prosjeku, od tog broja 416 u Beču.

Najviše će profitirati hotelijerstvo i gastronomija, zatim umjetničke djelatnosti, radio i tv-stanice, reklamna industrija i agencije za istraživanje tržišta.

Beč očekuje oko 30.000 noćenja oko 23. maja kada se održava 60. Eurovision Song Contest.

Check Also

Majkrosoft planira da ljude “vraća iz mrtvih” u obliku čet botova

Tehnološki gigant Microsoft podnio je zahtjev za patent koji omogućava „digitalnu reinkarnaciju“ preminulih u obliku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *