U komisiji ne znaju jesu li Arapi odustali

Dodajte komentar

Tenderska komisija za prodaju zemljišta i dugoročno izdavanje Kraljičine plaže između Bara i Budva nije zvanično obaviještena od arapske Rojal grupe da odustaje od tog projekta.

To je za „Vijesti” juče zvanično rekao predsjednik Tenderske komisije Dragan Simović.

Ambasada Ujedninjenih Arapskih Emirata (UAE) koja je diplomatskim putem upoznala Vladu sa namjerom Arapa da odustanu od gradnje kompleksa, najavila je da će se danas oglasiti tim povodom, dok se od Rojal grupe čeka zvanični stav da li i zašto odustaju od tog posla.

„Iz medija sam o tome obaviješten. Nikakav dokument od pregovarača sa kojima smo razgovarali nije došao u tendersku komisiju, niti je bilo ko sa mnom o tome razgovarao” rekao je Simović.

Pomoćnik ministra turizma Marko Čanović “Vijestima” je kazao da očekuju pismo od Rojal grupe sa obrazloženjem zašto odustaju.

U vezi sa tim ugovorom, koji je odobrila Vlada, nesaglasje je u vlasti. Članica Rojal grupe nudi da plati zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija 50 eura po kvadratu (21,2 miliona), što u opoziciji i manjoj članici vlasti SDP-u ocjenjuju nedovoljnim. Iz opozicije i SDP-a upozoravaju da je nezakonit dio ugovora koji je usvojila Vlada (DPS), a treba o njemu da se izjasne poslanici.

„Vijesti” su juče pitale predstavnike vlasti i opozicije da li investitore tjeraju štetni ugovori ili oni koji hoće da zaštite državu od takvih ugovora.

Simović je u odgovoru na to pitanje kazao da ne vidi nikavu štetu u vezi sa tim ugovorom, ali da svakako treba potaviti pitanje odgovornosti.

„ Ako je neko iz Tenderske komisije pogriješio, treba da odgovara, ali treba i da se pokrene pitanje odgovornosti za one koji svojim činjenjem tjeraju investitore. Tu je tužilaštvo i zaštitinik imovinskih prava države” rekao je Simović.

Simović je naglasio da ostaje pri stavu da je to “čist i zakonit posao što se tiče cijene i svih elemenata ugovora, izuzetno povoljan za državu i opštine Bar i Budvu”. Smatra da je cjelokupna priča u vezi sa tim projektom politizovana.

Predsjdnik Opštine Bar Zoran Srzentić smatra da štetu čini „onaj ko tjera najpoznatije investitore koji su spremni da ulože 200 miliona eura i trebalo da zaposle nekoliko stotina ljudi”.

„Kad god politka ide ispred ekonomije, to je uvijek na štetu ekonomije. Kad se pojedini uskopolitički interesi stave u prvi plan, onda se uvijek može naći razlog da se investitor otjera”, rekao je Srzentić.

Opština Bar ovogodišnjim budžetom nije planirala prihod od prodaje zemljišta u Dubovici.

Srzentić je naglasio da su „računali na tih devet miliona eura”.

Politički direktor Pozitivne Aleksandar Ražnatović rekao je da se zalaže za vladavinu prava koja će donijeti više investicija, a u isto vrijeme će značiti i jasna pravila koja otklanjaju mogućnosti koruptivnog djelovanja.

“To je jedina istina, a sve ostalo je pingpong politika prebacivanja na relaciji DPS SDP. Nije dobro kada invvesticije odlaze iz Crne Gore, ali je to posljedica neodgovorne politike DPS-a i SDP-a”, odgovor je Ražnatovića na pitanje da li investitore tjeraju štetni ugovori ili oni koji hoće da zaštite državu od takvih ugovora.

MANS je saopštio da će odustajanje Arapa od Kraljičine plaže spriječiti korupcionaški ugovor koji bi bio štetan za građane.

Investitore tjeraju neodgovornošću, ne gubi država 180 miliona eura

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić je ocijenio da predstavnici države tjeraju investitore svojom neodgovornošću i izmjenama tendera po njihovom objavljivanju. „Vlast priča o gubitku od 180 miliona eura što je netačna izjava. To je moguće investiranje, što ne znači da je to i dobit za državu”, napomenuo je Bojanić.

On je podsjetio da iskustvo pokazuje da smo stotine puta imali najavljene velike investicije, od kojih nije bilo ništa. Nijesam siguran kolika bi korist od ovog posla bila za nas“, ukazao je Bojanić. Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da neće da komentariše nešto što nije došlo u Skupštinu i što je rezultat političke trgovine DPS-a i SDP-a.

Vuksanović: Ne treba nam investitor ako nije po zakonu.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović, komentarišući nove događaje u vezi sa mogućim odustajanjem potencijalnog investitora za projekat na Kraljičinoj plaži, kazala je da ta partija nikada neće pristati na zaključenje pravnih poslova koji su nezakoniti.

Ona je objasnila da je prodaja neurbanizovanog zemljišta primjer korupcije i ako neki strani investitor odustaje od posla zato što se insistira da on bude zakonit, onda taj investitor nije potreban Crnoj Gori. Ona je navela i da nije potreban novac ako bi se do njega došlo suprotno Ustavu i zakonu. Zoran Jelić, poslanik DPS-a, kazao je da nije saglasan sa ocjenama koalicionih partnera iz SDP-a, te da su se mogli dogovoriti o svemu za dobrobit građana. “Ako odlaze kvalitetni investitori, nećemo biti kvalitetna investiciona destinacija. Uz to, gubimo i nova radna mjesta”, kazao je Jelić. Rok za konačni dogovor sa Arapima je ostavljen do jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *