Ruska ekonomija ove godine pada 3,8 posto

Dodajte komentar

Zbog niskih cijena nafte i zapadnih sankcija, ruska ekonomija ove bi godine mogla pasti 3,8 posto, a recesija će se nastaviti i u idućoj godini, poručila je u srijedu Svjetska banka.

To je znatno pesimističnija procjena te banke u odnosu na onu iz decembra prošle godine, kada je progonozirala pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. za 0,7 posto.

“Prilagođavanje novim cijenama nafte i ekonomskoj situaciji u uslovima sankcija predstavlja ključne političke izazove, kao i nedostatak investicija”, poručila je u izvještaju Birgit Hansl, glavni ekonomista Svjetske banke za Rusiju.

Hansl očekuje da će recesija potrajati duže nego što se prvobitno procjenjivalo. U prethodnim prognozama Svjetska banka očekivala je u 2016. rast ruske ekonomije 0,3 posto, a sada očekuje pad od 0,3 posto.

Nove procjene, poručila je Svjetska banka, temelje se na pretpostavci da će se cijene nafte, o kojima Rusija kao velika izvoznica znatno zavisi, u iduće dvije godine samo blago oporaviti, nakon lanjskog oštrog pada. U tom scenariju, u ovoj bi godini prosječna cijena nafte iznosila 53 dolara po barelu, a u idućoj 57 dolara.

Prema optimističnijem scenariju, prema kojem bi u ovoj godini prosječna cijena nafte iznosila oko 65, a u idućoj 68 dolara, ruska bi ekonomija u 2015. palo za 2,9 posto, dok bi iduće godine poraslo mršavih 0,1 posto.

Nove procjene Banke temelje se i na pretpostavci da će se sankcije Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi zadržati u ovoj i idućoj godini. No, čak i da se u međuvremenu ukinu, posljedice sankcija mogle bi se osjećati još neko vrijeme nakon toga, poručila je Svjetska banka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *