Dolar pao na početku drugog kvartala

Dodajte komentar
Na svjetskim valutnim tržištima američki je dolar u danas oslabio, nakon što je u prvom tromjesečju prema euru zabilježio najveći kvartalni skok od kada postoji jedinstvena evropska valuta.
Kurs eura bio je oko 11,00 sati u plusu 0,2 posto, na 1,0789 dolara, nakon što je juče u jednom trenutku skliznuo na 1,0713 dolara, najniži nivo u 10-ak dana.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njena cijena danas skliznula na 119,55 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 120,15 jena.

“Pretpostavljam da je kurs dolara juče otišao malo previsoko, s obzirom na situaciju na tržištu, pa je danas uslijedila korekcija”, kaže Jesper Bargmann, direktor u Nordea Bank.

No, ne očekuje značajniji uspon eura i jena prema američkoj valuti, jer se u eurozoni i Japanu vodi labava monetarna politika, dok se u SAD-u do kraja godine očekuje prvo povećanje kamatnih stopa od 2006. godine.

U prvom je tromjesečju tečaj eura prema dolar potonuo 11 posto, što je njegov najveći kvartalni gubitak od kada je uveden 1999. godine. To je posljedica odluke Evropske centralne banke (ECB) o uvođenju programa kupovine privatnih i državnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno ili više od 1.000 milijardi u idućih godinu i pol dana.

Euro je posljednjih dana pod pritiskom i zbog toga što nema značajnijeg napretka u pregovorima između Grčke i njenih kreditora o reformama, nužnim kako bi Atina dobila dalju pomoć eurozone i tako izbjegla bankrot i izlazak iz eurozone.

Euro će vjerovatno ostati pod pritiskom i u ovom tromjesečju, ali ne tako snažnom kao u prethodnom kvartalu.

“Mislim da će se trend nastaviti sve dok ne vidimo prvo povećanje kamata američkog Feda. S druge strane, prijeti situacija u Grčkoj, pa će euro i dalje biti pod pritiskom”, ističe Bargmann.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *