Raiffeisen Bank International – gubitak i u ovoj godini

Dodajte komentar
Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) upozorio je danas da bi u 2015. godini mogao zabilježiti gubitak, drugu godinu zaredom, zbog troškova restrukturiranja nakon decenije ekspanzije u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ta druga najveća banka na evropskim tržištima u nastajanju, koja je prošlog mjeseca objavila detalje oštrog restrukturiranja, ranije je procjenjivala da će 2015. godinu ostvariti dobit od otprilike 500 miliona eura.
“Konsolidovani rezultati za cijelu 2015. godinu možda će biti negativni jer se očekuje da će veći dio troškova restrukturiranja (oko 550 miliona eura) biti uknjiženi u 2015.”, objavila je banka, potvrdivši da je u 2014. zabilježila gubitak od 493 miliona eura uslijed problema s poslovanjem u Ukrajini i Mađarskoj.RBI je saopštio i da očekuje da će neto rezervacije u ovog godini ostati visoke, ali da će biti manje u odnosu na prošlogodišnjih 1,72 milijarde eura.

Ta austrijska banka planira da proda poslovanja u Poljskoj i Sloveniji te smanji obobimjam aktivnosti Rusiji, u nastojanju da ojača stopu adekvatnosti kapitala (Tier 1) na 12 posto do kraja 2017., sa sadašnjih 10 posto. U slajdovima pripremljenima za konferencijski poziv, Raiffeisen je ponovio da će smanjenjem obima poslovanja i rizične imovine osloboditi oko 16 milijardi eura te smanjiti troškove za petinu u odnosu na nivoe iz 2014. godine

U toku je takođe revizija poslovnog modela u Mađarskoj, a plan za to tržište bit će objavljen zajedno s rezultatima za prvo tromjesečje.

RBI je objavio i da je izloženost kreditima u švajcarskim francima u centralnoji istočnoj Evropi uglavnom pokrivena te da očekuje neutralan učinak kolebljivosti franka na ukupnu stopu adekvatnosti svog kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *