Tri stvari koje poslodavac želi da zna o vama

Dodajte komentar

Kako obiste optimizirali potragu za poslom i pronašli posao iz snova, vaša komunikacija s potencijalnim poslodavcima trebalo bi da sadrži nekoliko bitnih tačaka.

Prva je ono što možete ponuditi, druga je način na koji možete doprinijeti kompaniji ili poslodavcu, a treća tačka se svodi na ono šta poslodavac može ponuditi vama.

Kako biste uspješno ispunili te tri stavke, donosimo sljedeće savjete:

Šta možete ponuditi?

Direktno naglašavanje onoga što možete ponuditi, bilo da je riječ o privlačenju novih kupaca, povećanju posjećenosti neke web stranice ili povećanju prodaje, poslodavcima je znatno privlačnije od nabrajanja znanja, vještina i kompetencija. Znanja morate staviti u funkciju.

Kako možete doprinijeti kompaniji?

Ova stavka se u principu svodi na demonstraciju entuzijazma, a to možete učiniti na nekoliko načina – za vrijeme intervjua za posao ili telefonskog razgovora, u motivacionom pismu ili CV-u. Pritom je važno da ostanete pozitivni. Morate pokazati da vas ta radna pozicija iskreno zanima i predstavlja nešto čemu težite. Pokažite svoj karakter, kako bi poslodavac bio siguran da ćete se dobro uklopiti među kolege te u korporativnu kulturu generalno. Nemojte se ponašati poput robota, budite koncizni, profesionalni, pozitivni i ležerni. Drugim riječima, budite osoba s kojoj je ugodno razgovarati.

Šta poslodavac može ponuditi vama?

Za vrijeme razgovora pokažite zanimanje za uslove rada, radno okruženje, radno vrijeme, opis klasičnog radnog dana. Pripazite, međutim, da ne postavljate pitanja koja su već odgovorena na primjer, službenoj web stranici kompanije, jer će ispasti da se niste potrudili da istražite kompaniju. Isto tako, pričekajte da poslodavac započne razgovor o plati i beneficijama. Poslodavci, naime, najčešće žele da znaju očekivanja kandidata, što je klizav teren – nikad ne možete sa sigurnošću znati šta je previsok, a što prenizak iznos. U svakom slučaju, nemojte izjaviti da pristajete na bilo šta jer će poslodavci dobiti utisk da vam nedostaje inicijative te da ne znate sostvenu vrijednost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *