Soroš: 50 posto šanse da Grci odu

Dodajte komentar

Šanse da će Grčka napustiti eurozonu trenutno su 50 odsto, smatra američki milijarder i investitor Džordž Soroš.

“Kako god okrenete, Grčka gubi, a najbolje što može da se dogodi je da se bukvalno jedva provuče kroz krizu. Grčki problem već dugo postoji i sve strane ga od početka tretiraju na pogrešan način”, rekao je Soroš u intervjuu za agenciju “Blumberg”.

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa mora da ubijedi svoje međunarodne kreditore da se slože sa paketom predloženih ekonomskih mjera, što je preduslov za nastavak finansijske podrške Atini.

Od dolaska na vlast u januaru, nova ljevičarska vlada pokušava da oblikuje alternativu programu štednje na koji je prethodna vlada pristala u zamjenu za kredite pomoći, što podgrijava zabrinutost da će Grčka morati da napusti eurozonu.

Ukoliko pregovori grčke vlade i institucija koje finansiraju grčku privredu, Evrospke komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, budu neuspješni, Grčka bi mogla biti primorana na izlazak iz evropske monetarne unije, rekao je Soroš.

“Može to da se odlaže unedogled, da se otplaćuju kamate bez smanjenja duga, ali u međuvremenu neće biti primarnog budžetskog suficita jer će Grčka potonuti”, smatra investitor.

“Trenutno smo na prekretnici i mogu da zamislim obije mogućnosti”, dodao je on.

Grčka je obećala da će do idućeg ponedeljka predstaviti paket planiranih reformi za pomoć ekonomiji, u pokušaju da obezbijedi podršku kreditora i izbjegne bankrot.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *