Brisel ne brine zbog eura u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Zvanični Brisel nije zabrinut zbog činjenice da Crna Gora koristi euro do te mjere da bi u skorije vrijeme moglo biti pokrenuto ovo pitanje i iniciran povratak naše zemlje na sopstvenu valutu, saopštio je Dnevnim novinama izvor Evropskoj centralnoj banci.

Za ECB, kao centralnu evropsku finansijsku institucija sa sjedištem u Frankfurtu, korišćenje eura u našoj zemlji ne predstavlja teret, budući da je riječ o izuzetno malom tržištu, ali i zahvaljujući činjenici da dolazi do fiskalne konsolidacije, naveo je izvor Dnevnih novina.

Zabrinutost dijela domaće javnosti da bi zvanični Brisel mogao pokrenuti ovo pitanje i zatražiti prelazak na nacionalnu valutu koja bi tek po ispunjavanju kriterijuma mogla biti zamijenjena eurom uslovljena je rastućim budžetskim deficitom i povećanjem udjela javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Ipak, ne postoji bojazan da bi odnos Brisela mogao biti suviše rigorozan, naročito ukoliko se u vrijeme prije učlanjenja u EU pokazatelji budu podudarali sa onim što nalažu kriterijumi iz Mastrihta.

Dodatna olakšavajuća okolnost je i činjenica da nijedan od zahtjeva za učlanjenje u ovu monetarnu uniju nije postojao ni u vrijeme unilateralne euroizacije, ali i to što ovo pitanje nije na listi prioriteta ECB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *