Naftne kompanije se zadužile rekordnih 63 milijarde dolara

Dodajte komentar
Vodeće svjetske naftne kompanije izdale su u prva dva mjeseca ove godine obveznice u rekordnoj vrijednosti od 63 milijarde dolara, iskoristivši istorijski nisku cijenu zaduživanja kako bi povećale dividende, namakle sredstva za akvizicije i poboljšale bilanse, koje su pod pritiskom zbog pada cijena nafte.

Prema podacima banke Morgan Stanley, samo su američki i evropski naftni divovi, kao što su ExxonMobil, Chevron, British Petroleum, Total i Statoil izdali 31 milijardu dolara novih obveznica, ili 48 posto od ukupno izdatih novih dužničkih hartija od vrijednosti svih naftnih i gasnih kompanija u svijetu u januaru i februaru.

Od početka godine, Exxon je izdao obveznice u vrijednosti od 8 milijardi dolara, a slijede Total, BP i Chevron sa 6 milijardi dolara. Vrijednost njihovih izdanja od 31 milijarde dolara veća je od prijašnjeg rekorda iz prvog tromjesečja 2009. godine od 28 milijardi dolara.

Pad cijena ‘crnog zlata’ za 50-ak posto od juna prošle godine pritisnuo je naftne kompanije, natjeravši ih na smanjenje investicija i prodaju imovine kako bi održale snažne bilanse i visoke isplate dividendi, što je decenijama obilježje tog sektora.

No, većini tih kompanija i dalje je nužno povećanje zaduživanja kako bi ostvarile te ciljeve, s obzirom na oštar pad cijena nafte, poručuju analitičari Morgan Stanleya.

Izuzetno niske kamatne stope u Evropi i SAD-u, zbog labave monetarne politike centralnih banaka, omogućuju velikim kompanijama zaduživanje po rekordno niskoj cijeni novca.

Naftne kompanije takođe uzimaju nove, jeftine kredite za potencijalna preuzimanja u sektoru, koja se očekuju u drugoj polovini godine, zaključuje Morgan Stanley.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *