Naftne kompanije se zadužile rekordnih 63 milijarde dolara

Vodeće svjetske naftne kompanije izdale su u prva dva mjeseca ove godine obveznice u rekordnoj vrijednosti od 63 milijarde dolara, iskoristivši istorijski nisku cijenu zaduživanja kako bi povećale dividende, namakle sredstva za akvizicije i poboljšale bilanse, koje su pod pritiskom zbog pada cijena nafte.

Prema podacima banke Morgan Stanley, samo su američki i evropski naftni divovi, kao što su ExxonMobil, Chevron, British Petroleum, Total i Statoil izdali 31 milijardu dolara novih obveznica, ili 48 posto od ukupno izdatih novih dužničkih hartija od vrijednosti svih naftnih i gasnih kompanija u svijetu u januaru i februaru.

Od početka godine, Exxon je izdao obveznice u vrijednosti od 8 milijardi dolara, a slijede Total, BP i Chevron sa 6 milijardi dolara. Vrijednost njihovih izdanja od 31 milijarde dolara veća je od prijašnjeg rekorda iz prvog tromjesečja 2009. godine od 28 milijardi dolara.

Pad cijena ‘crnog zlata’ za 50-ak posto od juna prošle godine pritisnuo je naftne kompanije, natjeravši ih na smanjenje investicija i prodaju imovine kako bi održale snažne bilanse i visoke isplate dividendi, što je decenijama obilježje tog sektora.

No, većini tih kompanija i dalje je nužno povećanje zaduživanja kako bi ostvarile te ciljeve, s obzirom na oštar pad cijena nafte, poručuju analitičari Morgan Stanleya.

Izuzetno niske kamatne stope u Evropi i SAD-u, zbog labave monetarne politike centralnih banaka, omogućuju velikim kompanijama zaduživanje po rekordno niskoj cijeni novca.

Naftne kompanije takođe uzimaju nove, jeftine kredite za potencijalna preuzimanja u sektoru, koja se očekuju u drugoj polovini godine, zaključuje Morgan Stanley.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.