Fed se nećka, dolar pada, nafta raste

Dodajte komentar

Američka centralna banka saopštila je da su potrebni podaci o daljim poboljšanjima na tržištu rada i većoj inflaciju prije no što podigne referentnu kamatnu stopu.

Federalne rezerve su ostavile mogućost da kasnije ove godine podignu kamatnu stopu izostavljajući ovog puta iz saopštenje da će biti “strpljive” prije podizanja kamatne stope.

Odluku Federalnih rezervi o podizanju kamatne stope, koja je blizu nule od 2008, s nestrpljenjem se očekivala na Vol stritu pošto bi to podizanje moglo da zatalasa tržišta, jer može da smanji pozajmljivanja i izvrši pritisak na vrijednosti akcija.

Šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen rekla je da se povećanja plata koje se obično povezuje s rastom zaposlenosti, možda neće desiti uskoro.

Posle sastanka visokih zvaničika centralne banke, Jelen je novinarima rekla da Federalne rezerve neće nužno čekati povećanje plata da bi podigile referentnu kamatnu stopu.

Kamatna stopa je na rekordno niskom nivou od kraja 2008. kako bi se podstakla privreda posle razorne finansijske krize i recesije. U saopštenju Federalne rezeve navode da je privreda, za koju su ranije navodile da solidno raste, sada “umjerena”.

Od decembra Federalne rezerve navode da će biti “strpljive” prije podizanja referentne kamatne stope, a većina analitičara kaže da izostavljanje te riječi naznačuje da se centralna banka približava odluci o podizanju kamate, možda već u junu.

S druge strane, neki ekonomisti kažu da i s izostavljanjem riječi “strpljivo”, podizanje kamatne stipe zavisi od posljednjih podataka i da će Federalne rezerve biti fleksibilne. Ključni sektori američke privrede su i dalje nedovoljno snažni, a inflacija je i ispod ciljane.

Centralna banka SAD u saopšenju navodi da je izvoz oslabio, što odražava i jačanje dolara. Takođe se navodi da zvaničnici Federalnih rezervi žele da budu “uvereni da će se inflacija na srednji rok vratiti na ciljanih dva odsto”.

Federalne rezerve prognoziraju da će rast privrede SAD ove godine biti između 2,3 i 2,7 odsto, dok su u decembru predviđale 2,6 do 2,7 odsto.

Takođe se predviđa da će stopa nezaposlenosti dalje padati bez podsticanja inflacije, što je naznaka da se lagano približava odluka o podizanju kamatne stope.

Zvaničnici Federalnih rezervi su promijenili i procjenu stope nezaposlenosti koja je u skladu sa zdravom privredom, navodeći da je to između 5 i 5,2 odsto, dok je ranije to bio opseg 5,2 do 5,5 odsto. Trenutno je u SAD nezaposlenost 5,5 odsto.

Akcije na njujorškoj berzi oživjele su nakon saopštenja Feda. Prinosi na 10-godišnje američke obveznice su pali ispod dva odsto, dok je dolar oslabio u odnosu na euro, a cijena nafte naglo skočila. Posle saopštenja Federalnih rezervi, indeks Standard end Pur 500 (Standard and Poor's) je u srijedu porastao za 1,3 odsto, Dau Džons (Dow Jones) za 1,2 odsto, a Nasdak (Nasdaq) za 1,1 odsto.

Akcije energetskih kompanija su predvodile dobitke, pošto je energetski sektor u indeksu Standard end Pur 500 porastao za 3,1 odsto. Dolar je oslabio u odnosu na euro za 1,9 odsto na 1,0797 dolara za euro. Američka valuta je takođe oslabila u odnosu na japanski jen. Američka sirova nafta poskupela je za 1,2 dolar na 44,66 dolara po barelu, dok je nafta “brent” u Londonu poskupjela za 2,4 dolara na 55,91 dolara za barel.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *