ECB upumpala duplo više para

Dodajte komentar

Evropska centralna banka upumpala je dvostruko veću likvidnost od očekivane u finansijski sistem eurozone.

Reč je o upumpavanju novca u okviru treće runde “Ciljanog programa dugoročnog refinansiranja (TLTRO)” namijenjenog podsticanju kreditiranja realne privrede.

U saopštenju centralne banke se navodi da su 143 banke u eurozoni pozajmile 97,8 milijardi eura, što je dvostruko veći iznos od očekivanja analitičara koji su prognozirali da će banke pozajmiti 40 milijardi eura, prenosi agencija Frans pres.

Najnovija runda programa TLTRO bila je atraktivnija, pošto se ECB odrekla 10 baznih poena premije na referentnu kamatnu stopu od 0,05 odsto koju je primjenjivala tokom prve dvije runde programa, dok su najviše sredstava od ECB pozjamile vodeće italijanske banke, javlja Rojters.

Britanska novinska agencija podsjeća da su u septembru prošle godine banke pozajmile 82,6 milijardi eura, a u decembru 129,8 milijardi eura, što je oko polovina sredstava iz ponuđenog prošlogodišnjeg portfolija ECB.

Ta institucija nudi bankama zajmove, u okviru niza mjera namijenjenih upumpavanju oko 1.000 milijardi eura u privredu eurozone i podizanju inflacije sa nivoa koji je blizu nule.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *