Deset najtežih pitanja na intervjuu za posao

Dodajte komentar

Pitanja o informatičkim vještinama i radnom iskustvu su pitanja koja svaki kandidat u intervjuu za posao može očekivati.

Međutim, kada vas poslodavac pita koliko se teniskih loptica koristi tokom Wimbledona ili koja je ukupna kalorijska vrijednost namirnica u supermarketu, to zaista graniči sa bizarnošću i sigurno nije na vašoj listi prioriteta kada je riječ o spremnosti za poslovni intervju.

No, to zaista jesu neka od pitanja koja su poslodavci postavljalli potencijalnim zaposlenima tokom intervjua, piše Guardian.

Stranica Glassdoor odabrala je deset, za koja tvrdi da su najteža pitanja na intervjuima za posao u Velikoj Britaniji, u posljednjih nekoliko godina.

1. Možete li izračunati koliko se teniskih loptica koristi tokom Wimbledona?

2. Procijenite koji je ukupan broj automobila u Velikoj Britaniji.

3. Koliko kalorija ima u supermarketu?

4. Kako biste prodali frižider Eskimu?

5. Šta biste ponijeli sa sobom na pusto ostrvo – i zašto?

6. Je li Betmen superheroj?

7. Imate 17 crvenih i 17 plavih kuglica. Pomjerite dvije kuglice u isto vrijeme. Ako su obje iste boje, dodajte novu plavu kuglicu. Ako su različite boje, dodajte novu crvenu kuglicu. Koje je boje posljednja pomjerena kuglica? (Odgovor: crvena)

8. Koji biste lik iz crtića bili – i zašto?

9. Koja je najluđa stvar koju ste uradili?

10. Šta mislite o filmu “Vještice iz Blaira”?

“Ova pitanja zvuče ludo i možete tvrditi da samo nekoliko ljudi na njih može da odgovori. Međutim, poslodavci na ovaj način testiraju karakter i logičko razmišljanje kandidata, te kako kandidat reaguje pod pritiskom. Možda ne postoje tačni odgovori, ali ako ste spremni da pokušate da objasnite rješenje, to mnogo govori o vama”, mišljenja je Joe Wiggins, analitičar Glassdoora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *