Osnivač The Pirate Baya dolazi u Crnu Goru

Dodajte komentar

Peter Sunde Kolmisoppi malo kome nije poznat, no za slučaj da ste živjeli pod kamenom, riječ je o skandinavskom hakeru, aktivisti i jednom od osnivača mnogima omiljenog internetskog odredišta, The Pirate Baya.

Iako je poslednji projekt možda najpoznatiji, Sunde je vrlo aktivan u internet zajednici gdje radi na društveno angažovanim projektima s naglaskom na pitanja autorskih prava, privatnosti na internetu i slobode informacija.

Zbog svog rada na The Pirate Bayu, pod optužbom kršenja autorskih prava, Sunde je osuđen još 2010. godine u parnici koja je bila ispunjena kontroverzama i podijelila javnost, a prošlog je juna uhapšen, nakon čega je odslužio šest mjeseci, piše Tehnologija.me.

Od borbe za slobodu informacija ipak nije odustao:

Današnji režimi koji zagovaraju zaštitu autorskih prava pokušavaju osporiti digitalni duh. Jedino slobodan pristup informacijama i znanju može unaprijediti naše društvo. Zatvor je pomalo poput autorskog prava. Moćnici mogu zloupotrijebiti svoju moć zbog toga što se većina običnog naroda ne zamara tim pojmovima. Boravak u zatvoru samo je ojačao moja politička uvjerenja. Znao sam i prije da sistem ne funkcioniše, ali sada znam do koje mjere.”

Sunde je takođe suosnivač Flattra, servisa za mikrodonacije, te Hemlisa, aplikacije za sigurno dopisivanje, a o svojim će iskustvima pričati na konferenciji Spark.Me.

Ako još uvijek niste osigurali svoje mjesto za Spark.me, krajnje je vrijeme da to učinite -karte su još uvijek dostupne po sniženoj cijeni od 150 eura, odnosno 70 eura za studente, i to do 30. aprila.

spark.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *