Poslovnice banaka odlaze u istoriju. Razlog – digitalne tehnologije!

Dodajte komentar

Evropske banke u posljednje tri godine zbog promjene potrošačkih navika i povećanja digitalizacije u društvu bilježe nagli pad prometa u svojim poslovnicama. Stoga je A.T. Kearney pripremio niz mjera na temelju indeksa digitalizacije DiBriX, s kojima banke mogu sprovesti uspješnu transformaciju u digitalni svijet…

Tradicionalni pristup bankarskog poslovanja sa stanovništvom, baziran na ličnom savjetovanju ili preko telefona, je zbog velikog uticaja digitalizacije pomaknut na stranu.

Već duže vrijeme je jasno da digitalizacija mijenja način poslovanja kao i to da ne-bankarske organizacije, poput Googlea, Amazona, Facebooka i ostalih, imaju značajan uticaj na razvoj novih proizvoda i usluga, poslovnih modela i odnosa te društvenih struktura i njihovih mogućnosti.

“Nove tehnologije i povećanje tehnološke osposobljenosti snažno utiču na promjene potrošačkih navika, pri čemu potrošači donose finansijske odluke još prije samog kontakta s bankama. To ne znači dolazak novog korisnika bankarskih usluga, već nov obrazac ponašanja korisnika koji bi mogao postati relevantan za sve segmente bankarskih usluga,” objašnjava Toma Ćukić, Manager u A.T. Kearneyu.

Domen Zadravec, Principal u A.T.Kearney ističe: “Iako se mnogi potrošači još koriste bankarskim poslovnicama, promet istih počeo je naglo padati. U posljednje tri godine neke od banaka zabilježile su pad prometa od čak 20 posto. Kako bi osigurale dugoročni opstanak u okruženju rekordno niskih kamatnih stopa, brojnih novih zakonskih regulativa te sve zahtjevnijih i dinamičnijih korisnika, banke će biti prinuđene konstantno se prilagođavati”.

ZBOG INTERNETA BANKARSKI DIV ING GASI RADNA MJESTA

Najveća holandska bankarska grupacija, ING, najavila je krajem prošle godine gašenje 1.700 radnih mjesta u iduće tri godine, a sve zbog unaprijeđenja usluge internetskog bankarstva…

“ING vidi veliku priliku u sektoru digitalnog bankarstva. Ova mjera će rezultirati smanjenjem radne snage ING-a u Holandiji za 1.700 zaposlenih”, objavili su iz ING-a, dodavši kako uz ovo ukidaju više od 1.000 radnih ugovora s honorarnim saradnicima.

“Zahvaljujući smanjenju broja zaposlenika, ostvarit ćemo bruto uštedu od 270 miliona eura do 2018. godine”, objavili su iz ING-a.

Ova holandska banka planira uložiti 200 miliona eura u standardizovani online bankarski sistem, mobilnu aplkaciju, internetsku stranicu, telefonski centar i novi IT centar. ING zapošljava više od 53 hiljade ljudi širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *