Euro ide na 0,8 dolara?

Dodajte komentar

Euro se spustio na novi 12-godišnji minimum u odnosu na dolar, a akcije na berzama Eurozone dostigle su nove maksimume.

Akcije rastu budući da kompanije vjeruju da će uporno slabljenje evropske valute u odnosu na američku doprinijeti njihovoj zaradi, kao što će, s druge strane, snažan dolar ugroziti profit američkih firmi.

Globalna finansijska tržišta su ove nedelje fokusirana na sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed), zakazan za srijedu, a vrijednost eura prema dolaru će nastaviti da utiče na kretanje akcija, ostalih valuta i obveznica, navode analitičari, a prenosi Rojters.

“Uz ovako snažan dolar uoči sastanka Feda, euru narednih dana nastavljaju da prijete rizici koji bi mogli dodatno da obore njegovu vrijednost, a njegovo eventualno jačanje biće ograničeno”, navode analitičari banke Unikredit.

Euro je u ponedeljak, nakon što je u jednom trenutku potonuo na 1,0457 dolara, blago vratio vrijednost na 1,053 dolara, što je njegov najniži nivo od januara 2003.

Euro je od sredine 2014. izgubio gotovo četvrtinu vrijednosti u odnosu na dolar, a prošle nedelje je pretrpeo najveći nedeljni pad od septembra 2011, oslabivši 3,2 odsto, nakon što je Evropska centralna banka pokrenula program kupovine obveznica zemalja Eurozone ukupne vrijednosti 1,1 bilion eura.

Američka banka “Goldman Saks” procjenjuje da će evro do kraja 2017. vrijedjeti 0,8 dolara.

Analitičari vjeruju da će Fed uskoro podići kamatne stope prvi put od 2006, a ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi podijeljeni su u mišljenju da li će do prvog povećanja stopa doći već u junu ili kasnije ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *