ECB za tri dana kupila 9,8 milijardi eura obveznica

Dodajte komentar

Završila se prva nedjelja programa kupovine obveznica Evropske centralne banke kojim bi se trebala podstaći inflacija i rast prilično trome evropske privrede.

Cijena njemačke desetgodišnje obveznice dosegnula je svoje istorijsko visoke vrijednosti, a posmatrano preko futuresa na bund (RXM5) cijena je od ponedeljka do srijede porasla za 240 baznih bodova.

U četvrtak se trend okrenuo te je u petak popodne cijena pala na 157,84 te analitičari vjeruju kako će tržišta iskoristiti nastalu kratkotrajnu korekciju za zauzimanje dugih pozicija (kupovinu) u njemačkim državnim obveznicama.

Kako njemačke obveznice određuju kretanja ostalih evropskih obveznica, one su takođe zabilježile blagi pad u petak.

“Vjerujemo kako je agresivan rast cijena njemačkih državnih obveznica početkom prošle nedelje bio uzrokovan snažnijim početkom QE-ja od očekivanog. Benoit Coeure objavio je prošle nedelje kako je ECB otkupio 9,8 milijardi eura hartija od vrijednosti u samo prva tri radna dana, što je više od očekivanja. Istovremeno, njemačka centralna banka otkupila je 2,7 milijardi eura hartija od vrijednosti vrednosnica u prva tri dana, što je više od linearnog očekivanja od 700 miliona eura dnevno. Brži otkup od očekivanog znači da tržišta počinju stvarati samoispunjavajuća proročanstva o kretanju cijene bunda te smatramo kako će se povremeni padovi cijene samo koristiti za zauzimanje dugih pozicija”, smatraju analitičari iCapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *