Austrija priprema najveću poresku reformu u istoriji

Dodajte komentar
Nakon višemjesečnog pregovaranja i međustranačkog razilaženja, austrijska vladajuća koalicija socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) dogovorila je u noći s četvrtka na petak novi poreski paket, koji bi trebao stupiti na snagu 1. januara 2016. godine.

– To je najveća porezna reforma Druge Republike – rekao je austrijski savezni kancelar , socijaldemokrata čelnik Werner Faymann.

Potkancelar i ministar ekonomije, konzervativac Reinhold Mitterlehner je rekao kako je riječ o “volumenu od 5 milijardi eura poreskog rasterećenja” stanovništva. Najavili su da će pojedinosti reforme predstaviti javnosti u ponedjeljak naveče, nakon što dobiju “zeleno svijetlo” od svojih stranačkih predsjedništva.

Najvažnije tačke novog austrijskog poreznog modela su smanjene početne stope poreza na dohodak zaposlenih s 36,5 posto na 25 posto, uz to da najveća poreska stopa iznosi 55 posto za one koji godišnje zarade više od milion eura (dosad 50 posto), povećanje broja poreskih razreda s četiri na šest, izmjena pragova oporezivanja, povećanje diferencijalne stope PDV-a s 10 na 13 posto za kino, pozorište, hotelska noćenja, hranu za životinje, drvo itd., dok osnovna stopa od 20 posto ostaje ista, povećanje poreza na nekretnine i poreza na kapitalnu dobit, špekulacijskog poreza itd.

Vladini predstavnici tvrde da bi od volumena rasterećenja i olakšica teškog 5 milijardi eura trebalo profitirati 6,7 milijuna Austrijanaca, najviše njih s malim i srednjim primanjima te penzioneri, kao i konjunktura koja bi godišnje, na račun povećane kupovne moći trebala dobiti 850 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *