Carlsberg odustao, Heineken priprema ponudu za Pivovarnu Laško

Dodajte komentar

Nakon odustajanja Carlsberga, Heineken ostaje najozbiljniji kandidat za dokapitalizaciju i kupovinu dviju slovenačkih pivara iz grupacije Pivovarne Laško (PL) iako je u konkurenciji pred predaju obavezujućih ponuda i nekoliko svjetskih finansijskih fondova.

Treći najveći svjetski proizvođač piva u srijedu je grupi slovenačkih novinara u svom sjedištu u Holandiji predstavio elemente svoje ponude, istakavši da Heineken ima dugu tradiciju kupovine jakih lokalnih pivarskih brendova, te da je već prisutan u regiji gdje ima makedonsku Pivaru Skopje, srbijansku Pivaru MB, austrijski Brau Union, zatim pivare Krušovice i Drinks Union u Češkoj, te poljsku pivaru Zywiec. Obećali su dobru ponudu za slovenačku pivaru.

“Pivare Laško i Union vrlo su kvalitetne i nude odličnu priliku da u proizvodnju u Sloveniji uključimo i svoje druge brendove”, naveli su u Heinekenu.

Za kupovinu najmanje 44,68 posto dionica u ljubljanskom Unionu i celjskoj pivari Laško vlasnici zahtijevaju i dokapitalizaciju u visini najmanje 75 miliona eura, a obavezujuće ponude očekuju se do iduće sedmice.

Predsjednik Nadzornog odbora Pivarne Laško Goran Brankovič izjavio je da za sada Heineken nije u privilegovanom odnosu, da se za kupovinu slovenačkih pivara zanima i više investicijskih fondova, te da će pri odabiru strateškom investitora glavni kriterij biti korist dioničara i kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *