Preuzmite kontrolu nad svojim životom u 5 jednostavnih koraka

Veliki broj ljudi, barem u nekom trenutku svog života, ima osjećaj kao da „gubi tlo pod nogama“, da nema kontrolu nad dešavanjima u svom životu i da ne ide sve po očekivanom planu. Međutim, istina je da smo mi sami krojači svoje sudbine, i da će nam biti onako kako želimo da bude.

Možda je osjećaj gubljenja kontrole posljedica nekih vaših grešaka ili propusta kojih niste svjesni… Probajte da se osvrnete na njih, da ih uočite i proučite, a zatim i ispravite. Povratite ličnu moć i kontrolu nad životom.

Ovo je 5 jednostavnih koraka kako da ponovo budete gospodar svojih odluka i životnih dešavanja:

1. Prihvatite odgovornost

Preuzimanje odgovornosti za to gdje ste sada, daje vam moć da budete tamo gdje želite. Kakav god bio život koji vodite – vaš je, i stoga ga takvog treba voljeti i cijeniti. Perspektive, osjećanja, misli, reakcija, stavovi… Sve je na vama. Vi vozite u kom pravcu želite i kreirajte sami svoj put na mapi života.

2. Prestanite da krivite sebe ili druge

Ova stavka se često odnosi na prošlost i preokupaciju onim što je bilo, međutim, svako jutro – imate čistu prošlost i bijeli papir za budućnost, na kojem možete ispisivati sve što želite da budete ili postignete. Prestanite da krivite sebe ili druge za prošle neuspjehe, da se opterećujete zašto vam nešto nije išlo ili šta ste sve propustili… Svaki novi dan, živite od početka tog dana, gledajući unaprijed.

3. Opraštajte

Naučite da opraštate, prvenstveno sebi. Sve što doživite, ponekad i loše, pomaže vam da sazrite, odrastete, ojačate. Zašto biste nosili gorčinu u grlu zbog nečega što je dio prošlosti ili što jednom postati prošlost? Život ne traje viečno, trudite se da ga provodite u radosti, smijehu i minornoj dozi nerviranja.

4. Promijenite svoj stav

Vaš stav ima veoma značajnu ulogu u kvalitetu vašeg života. Da li ste primijetili da ponekad, kada imate loše, negativan, tmuran stav, da čitav dan postane takav? Zamislite da je tako svaki dan… Potrudite se da, kada na kraju dana ili nekoliko godina, sumirate proteklo vrijeme – shvatite da je rezultata pozitivan, da ste bili značajno raspoloženi i pozitivni, a mizerno neraspoloženi i negativni.

5. Odlučite i definišite šta želite

Sve što želite, nalazi se na drugoj strani straha. Razmislite dobro šta želite da budete i postignete u životu – ne ono što želi vaša porodica ili prijatelji, ne ono što oni očekuju od vas, već ono što vi istinski želite. Jednom kada to shvatite, i usmjerite se kao ostvarenju svojih ciljevi, bićete na korak do ispunjenja i sreće koji dolaze iznutra.

 

Check Also

Raičković: Vrijeme je da se struka pita

Ljudi posmatraju krize kao problem, a ja bih rekao izazov da se suočimo sa svim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *