Uniqa: Neto dobit povećana 1,8 posto

Austrijski osiguravač Uniqa je prošlu godinu zaključio s konsolidovanom neto dobiti od 290 miliona eura, što je 1,8 posto više nego u godini ranije. Dobit prije poreza poskočila je pak 23 posto, na 338 miliona eura.

Zaračunate bruto premije porasle su tri posto u odnosu na godinu ranije i dosegnule su vrijednost od 6,1 milijardu eura.

Glavni je pokretač dobrih prošlogodišnjih rezultata bio odjel životnog osiguranja, čiji su prihodi porasli 5,3 posto, na 2,48 milijardi eura, navodi austrijska agencija APA, pozivajući se na internetsku prezentaciju preliminarnih rezultata u 2014.

Kompanija je potvrdila prognozu godišnje dobiti prije poreza u rasponu od 425 do 450 miliona eura.

Ujedno je izvršni direktor Andreas Brandstetter izjavio da razmatraju moguće pravne korake protiv odluke austrijskog regulatora o moratorijumu na povrat dugova posrnule banke Hypo Alpe Adria.

Austrijski finansijski regulator odlučio je ugasiti “lošu banku” koja upravlja Hypovom toksičnom imovinom i suspendovati povrat dugova. Iz Uniqe su saopštili da imaju 25 miliona eura Hypovih obveznica. Brandstetter je najavio borbu “za svaki cent”.

izvor: Banka.hr

Check Also

Konglomerat Tata kupio državnu Air Indiu za 2,5 milijarde dolara

Privatni indijski konglomerat Tata Sans kupio je za 2,4 milijarde dolara državnu avio-kompaniju Air India, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *