“Internet skup zbog privatizacije telekoma, hitno formirati državni”

Dodajte komentar

Stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević, ocijenio je da je skupi internet posljedica privatizacije Telekoma i predložio Vladi formiranje nacionalnog operatora telekomunikacija.

“Jedino rješenje za nižu cijenu interneta je stavljanje u funkciju postojeće infrastrukture i formiranje novog operatora elektronskih usluga sa većinskim državnim vlasništvom Crne Gore, koji bi kao prioritetni cilji i svrhu postojanja umjesto profita kao vrhovnog božanstva neoliberalne ekonomije, imao stvaranje tržišnog ambijenta”, rekao je Boljević u intervjuu za Portal Analitika.

– Zbog čega je internet skuplji nego u zemljama regiona? Iz jednostavnog razloga – zbog privatizacije Telekoma. Prodajom Crnogorskog telekoma sa svim uslugama i infrastrukturom vlada je izgubila jedini kvalitetni, tržišno prihvatljiv atribut uticaja na dešavanja na domicilnom telekomunikacionom tržištu. Postoji fizibiliti studija iz vremena privatizacije, koju sam uradio kao protivtezu studije za koju je Vlada platila 2 miliona eura, a koja pokazuje da način privatizacije Telekoma nije bio ni zakonit, ni dobar.

Kad danas pogledamo što je pisalo u studiji, shvatamo razmjere prevare za koju niko ne odgovara, a posljedice činjenja i postupanja po preporukama te studije su, između ostalog, današnje sramotno skupe usluge interneta. Jednostavno, nijesmo smjeli prodati telekomunikacionu infrastrukturu, jer smo time prodali prirodni, „de facto“, monopol. Dakle, ovako visoka cijena interneta je direktna posljedica te naopake privatizacije u kojoj smo prodali monopol i umjesto liberalizacije, dobili smo najrigidniji vid paradržavno-privatnog oligopola na tržištu usluga elektronskih komunikacija – kazao je Boljević

Na pitanje šta je, onda, rješenje za nižu cijenu interneta, Boljević je istakao da je jedino rješenje za nižu cijenu interneta je stavljanje u funkciju postojeće infrastrukture i formiranje novog operatora elektronskih usluga sa većinskim državnim vlasništvom Crne Gore, koji bi kao prioritetni cilji i svrhu postojanja umjesto profita kao vrhovnog božanstva neoliberalne ekonomije, imao stvaranje tržišnog ambijenta koji bi prevashodno promovisao razvoj održivog i prosperitenog telekomunikacionog tržišta i biznisa, kao okosnice izgradnje informacionog društva, imanentnog XXI vijeku.

Pri tome, kako je kazao, pod telekomunikacionom infrastrukturom u državnom vlasništvu, Boljević podrazumijeva optičke kablove Željezničke infrastrukture Crne Gore, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, kao i određene kapacitete Radio-difuznog centra Crne Gore i pojedinih lokalnih samouprava.

– To je impozantna imovina i impozantni sistemi koji mogu biti relativno brzo stavljeni u funkciju. Još prije dvije godine sam u pismo Vladi apostrofirao i tražio da se objedine svi telekomunikacioni kapaciteti u vlasništvu preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom. Što se tiče održivosti novog, četvrtog operatora usluga elektronskih komunikacija, studija koja je urađena za potrebe vlade Crne Gore, nedvosmišljeno je pokazala da je formiranje novog telekomunikacionog  operatora, koji bi bio u većinskom vlasništvu države i koji bi stanovništvu pružao širok dijapazon telekomunikacionih usluga, održivo i opravdano – naveo je Boljević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *